Av yasağının sona ermesiyle "vira bismillah" diyerek Karadeniz’e açılan balıkçılar, ilk haftada sonunda palamutta bazı günler istediği verimi alamasa da bol miktarda istavrit avladı.
 
Doğu Karadeniz Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Ahmet Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uygun iklim koşulları nedeniyle istavritin geçen sezona oranla yüzde 50 arttığını Belirterek, "Geçmiş yıllarda havalar av zamanında ve öncesinde istenilen şartlarda olmamış, doğal olarak istenen seviyede av yapılamamıştı. Ancak bu sezon iyi bir başlangıç yaptık. Doğu Karadeniz açıklarında avlanan balıkçıların ağlarına ilk hafta bol miktarda istavrit takıldı. Şu anda kilosu 3 ile 5 lira arasında satışa sunuluyor, ancak fiyatların ilerleyen günlerde av miktarının da artmasına paralel olarak daha da düşeceğini tahmin ediyoruz. Balıkçılarımız zaman zaman palamutta istediği avı yapamasa da mutlaka bol miktarda istavrit yakalayıp eli boş dönmüyor" dedi.
 
Balıkçıların büyük umutla beklediği palamudun ilk haftada istenilen düzeyde avlanamadığını ifade eden Mutlu, "Bu sezon palamudun da bol olacağına ilişkin emareleri denizde görüyoruz. Ancak balık ilk bir haftada av fazlaca imkanı vermedi. Küçük gruplar halinde ve birbirine uzak bölgelerde bulunması avlanmayı zorlaştırdı. Ama biz yine önümüzdeki bir kaç gün için umutluyuz. Bu zaman dilimi içerisinde palamudun verimi açısından daha net şeyler söyleyebiliriz" diye konuştu.
 
Mutlu, palamudun boyuna göre tanesi 2,5 ile 7 lira arasında değişen fiyatlardan satışa sunulduğunu, verimin istenen düzeyde olmaması halinde fiyatın otomatik olarak artacağını söyledi.
 
-"HAMSİYİ BEKLİYORUZ"-
 
 
Marmara Denizi’nde yeni sezonla birlikte hamsinin de avlandığını anımsatan Mutlu, Karadeniz için uygun hamsi avlama tarihinin ise 1 Kasım’dan sonra başlayacağını tahmin ettiklerini belirtti.
 
İstavritte yaşanan artışı hamside de beklediklerini kaydeden Mutlu, "Karadeniz’de bugünlerde hamsi avlamak imkansız gibi bir şey. Hamsinin boğazdan geçerek Karadeniz’e gelmesi ve uygun avlanma şartlarının 1 Kasım’dan sonra oluşacağını tahmin ediyoruz. Yaptığımız incelemelerle istavritte yaşanan bu artışı hamsi için de bekliyoruz. Bu yıl tahminlerimizin doğru çıkması halinde balıkçılarımız daha verimli, dolayısıyla mutlu bir sezon geçirecek" dedi.