31. Uluslararası İstanbul Film Festivali, tüm hızıyla sürüyor, işte dünden kalanlar, bugün ve yarın yaşanacaklar...

FESTİVALDE DÜN

• Sinemaseverler, Atlas Sineması'nda 11.00 seansıyla bir ıslahevindeki baskı ve isyan hikâyesiyle güne başladı. Kuzey festivallerinden ödüllerle dönen Şeytan Adasının Kralı (Kongen av Bastøy-King of Devil’s Island) gösteriminin ardından izleyiciler filmin yönetmeni Marius Holst ile buluştu. İzleyicilerin akıllarındaki soruları cevaplayan yönetmen, filmi hakkında: “Bu hikâye gerçeklere dayanıyor. Benim yaşadığım yer Oslo, Bastoy Adası’na sadece bir buçuk saat uzaklıkta. O adaya uzaktan bakıp, orayla ilgili efsaneler dinlerdik. Ancak gerçeğin ne olduğunu bilemiyorduk. Bir gün çocukluğunda orada bulunmuş biriyle tanıştım ve bana orada yaşananları anlattı. Adından araştırmalara başladım. 1970’lere kadar varlığını sürdürmüş bu ıslahevi hakkında bir film yapmaya karar verdikten ancak 13 yıl sonra bunu gerçekleştirebildim. Böyle bir dönem filmi çekmek bütçe açısından çok zorlayıcıydı.” dedi.

• Prömiyerini Toronto Film Festivali'nde yapan Kardeşler (Sisters & Brothers) güne neşeyle başlamak isteyenlerle buluştu. Kardeşler, Beyoğlu Sineması'nda saat 11.00'de gösterildi. Gösterimin ardından yönetmen Carl Bessai akıllara takılan soruları cevaplamak üzere neşeli bir sohbet için sinema salonunda seyircilerle birlikteydi. Bessai İstanbul ziyareti süresince, çekeceği yeni filminde rol vermeyi düşündüğü Türk oyuncularla görüşmeler yapacağını söyledi.

•Lütfi Ömer Akad’ın başyapıtlarından, büyük yönetmenin senaryosunu Yılmaz Güney’le birlikte yazdığı Hudutların Kanunu yenilenmiş kopyasıyla yeniden İstanbullu izleyicisiyle buluştu. Hudutların Kanunu’nun Dünya Sinema Vakfı tarafından Bologna Film Enstitüsü'nde restore edilen kopyası 2011 Mayıs ayında Cannes Film Festivali’nde gösterilmiş, gösterime Fatih Akın ile filmin oyuncularından Tuncel Kurtiz de katılmıştı. Gösterimde beyazperde.com genel yayın yönetmeni Melis Z. Pirlanti de vardı.

• Yabancı Dilde En İyi Film dalında Akademi Ödülü adayı Karanlıkta Kalanlar (In Darkness) İkinci Dünya Savaşı Polonya'sını gözler önüne sererken, seyirciyi insaniyet, ahlak, suç gibi kavramlar üzerine düşünmeye itiyor. Filmin gösterimi Atlas Sineması'nda 16.00'da filmin oyuncularından Robert Wieckiewicz'in katılımıyla gerçekleşti.

• Festivalin ilk günü Terence Davies'le aynı salonda film izleme keyfini kaçıranlar için Davies filminin gösterimine bir kez daha katıldı. Davies, Atlas Sineması'nda 19.00'da Aşkın Karanlık Yüzü (The Deep Blue Sea) filmiyle izleyiciyle buluşarak bu gösterimde izleyicilerin sorularını yanıtladı.
FESTİVALDE BUGÜN

• SATRAPI'NIN SİNEMADA ANLATTIĞI MASALLAR Festivalin ikinci sinema dersi Marjane Satrapi tarafından veriliyor. Yönetmen kendi sinema serüvenini paylaşacak. Satrapi'yle buluşma Salon'da saat 16.00'da.

• PERSEPOLİS'TEN İSTANBUL’A! Persepolis'in yönetmeni Marjane Satrapi, festivalde yer alan filmi Azrail'i Beklerken (Poulet aux prunes) ile izleyiciyi 1950'lerin İran'ına davet ediyor. Yönetmenin gösterimin ardından soruları da cevaplayacağı Akbank Galası, Nişantaşı Citylife City's Sinemaları'da saat 21.30'da gerçekleşecek.

• İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI POLONYASI'NA GÜNCEL BİR ZİYARET Yönetmen Agnieszka Holland’ın Oscar adayı filmi Doğu Avrupa'nın yakın tarihi üzerinden izleyiciyi hayatın dinamiklerini sorgulamaya itiyor. Fitaş 4'te saat 16.00'da gösterilecek Karanlıkta Kalanlar / In Darkness filminin ardından filmin oyuncularından Benno Fürmann ve Robert Wieckiewicz festival takipçileriyle buluşarak soruları yanıtlayacak.

• SÜTOĞLAN! 1976'da çekildiği günden bu yana seyredildikçe akıllara kazınan Süt Kardeşler festivale tek bir gösterimle konuk oluyor. Filmin gösterimi Beyoğlu Sineması'nda saat 19.00'da...
FESTİVALDE YARIN

• Sinemaseverlerin Polonya denince aklına gelen isimlerden Krzysztof Kieslowski’nin öğrencisi Greg Zglinski festivale Cesaret (Wymyk) adlı filmiyle konuk oluyor. Filmin oyuncularından Robert Wieckiewicz, Atlas Sineması’nda 13.30 seansında gösterilecek filminin hemen ardından festival takipçileriyle bir kez daha buluşarak izleyicilerin sorularını yanıtlayacak.

• Ünlü Fransız yönetmen Rémi Bezançon, aileye katılan bebekle hayatları tepetaklak olan genç çiftin hikâyesini işliyor. Prömiyerini Toronto Film Festivali’nde yapan Aramızda Bebek Var / A Happy Event Fitaş 4’te saat 13.30 seansında izleyicilerle buluşacak.

•Katıldığı festivallerden ödüllerle dönen Hong Kong yapımı Sade Bir Hayat / A Simple Life adlı bu filmde bir hizmetçiyle genç bir adamın yakın ilişkisi beyazperdede hayat buluyor. Filmin gösterimi Fitaş 4’te saat 19.00’da yapılacak. Filmin yönetmeni Ann Hui sinema serüvenini paylaşmak ve filmiyle ilgili soruları yanıtlamak üzere gösterimin hemen ardından festival takipçileriyle buluşacak.