Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın iş sağlığı ve güvenliği yıllık denetim programına göre, İstanbul’da bu yıl da denetimler sınırlı olacak. 
Patlayıcı madde üretilen ve depolar denetlenecek.

SOMA’da yaşanan facianın ardından, iş güvenliği ve denetimlerin niteliği bir kez daha gündeme gelirken, İstanbul’un en riskli sektörlerinin 2014 yılı için büyük ölçüde “denetim dışı” kaldığı ortaya çıktı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın iş sağlığı ve güvenliği yıllık denetim programına göre, İstanbul’da bu yıl denetimler sınırlı olacak; büyük inşaat yerleri ile patlayıcı madde üretilen ve depolanan yerler denetlenecek. Ancak Tuzla gibi sanayinin yoğun olduğu ve sık sık iş kazalarıyla gündeme gelen bölgelerin büyük bir bölümünde bu yıl “haberli” dahi olsa denetim olmayacak.  
Programa göre bu yıl İstanbul’da yapılacak en temel denetimlerden biri büyük inşaat işyerleri bir başka deyişle şantiyeler olacak. Patlayıcı madde imal eden yerler ise tüm Türkiye genelinde denetime alınacak, Kimyasal ürünlerin imalatı konusunda da, Ankara Grup Başkanlığı denetimler yapacak. Denetimlerin yapılacağı 9 il arasında İstanbul da yer alacak. 

SEKTÖRLER YOK

İstanbul’un en çok iş kazası yaşanan sektörleri, planlı denetime tabi tutulmayacak. Bu sektörlerin başında metal-makine sanayii geliyor. Tersanelerin yoğun olduğu ve iş kazalarıyla gündeme gelen Tuzla da denetim dışı kalacak. İş kazalarında özellikle yangın riski nedeniyle önemli kabul edilen tekstil sektörü de İstanbul’da denetim programında yer almıyor. İstanbul’da kimyasal üreten işletmelerin büyük bir bölümünün de açıklanan programla birlikte planlı denetimin dışında kaldığı ifade ediliyor. Mevzuata göre, işyerlerine planlı denetimlerin yanı sıra şikayet üzerine müfettiş gönderilebiliyor. Son yıllarda sayıları giderek artan plazalar da olası bir yangında yaşanabilecek can kayıpları nedeniyle riskli kabul ediliyor. Buna karşın plazalar da, bakanlığın 2014 yılı denetim programında yer almıyor. 
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin raporuna göre, 2013 yılında bin 235 işçi yaşamını yitirdi. Rapora göre ölen işçilerden 103’ü kadın, bin 132’si erkek işçiydi. 59’u çocuk, 22’si göçmendi.