Gökhan ARTAN-AHT

Türk Hava Yolları'nın ( THY ) İstanbul- Kayseri seferini yapan yolcu uçağına, kalkışından kısa bir süre sonra Üsküdar-Altunizade tarafından lazer tutuldu. Polis, lazer magandalarını arıyor.

Uçak lara yapılan lazer tacizlerine önceki akşam bir yenisi eklendi. THY 'nin TK?2022 sefer sayılı uçağı, Kayseri seferini yapmak için, saat 22.25 sıralarında İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan havalandı. Kalkışından kısa bir süre sonra uçağa Üsküdar-Altunizade tarafından lazer tutuldu. Uçuş emniyetini tehlikeye sokan olayı kaptan pilot Atatürk Havalimanı Hava Trafik Kontrol Kulesi'ne bildirdi. Yetkiler de Üsküdar İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bildirdi. Polis ekipleri lazer magandalarını yakalamak için bölgede arama çalışması başlattı.

Uzmanlar, lazer ışığının pilotların üzerinde flaş körlüğü olarak adlandırılan geçici veya kalıcı görememe durumu yarattığını belirtiyorlar. Türkiye'de uçak lara zaman zaman yaşanan lazer tacizlerine diğer ülkelerde ise sıklıkla rastlanılıyor. Daha önce Amerikan Airlines'ın Miami-New York seferini yapan uçağı iniş için alçalmaya başladığı sırada yerden pilota yeşil lazer ışığı tutulmuş, ABD'li pilotun gözünde hasar oluşmuştu. Yine Avustralya'da 2 Türk genci, Qantas Havayolları'na ait uçağa lazer tuttukları gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.