Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) Başkanı Faruk Eczacıbaşı, "Bu enstitüyü kurmayı tasarlarken amacımız, en büyük, dinamik ve potansiyeli yüksek şehrimiz İstanbul'un, bilişimi hakkıyla kullanarak tüm ülkemizin ileriye sıçramasını sağlayacak bir Ar-Ge ve inovasyon Merkezi olmasını sağlamaktır" dedi.
TBV Başkanı Faruk Eczacıbaşı, bilişim dünyasından olan insanların her zaman bilişim enstitüsü hayali kurduğunu belirterek, "Bu enstitüyü kurmayı tasarlarken amacımız, en büyük, dinamik ve potansiyeli yüksek şehrimiz İstanbul'un, bilişimi hakkıyla kullanarak tüm ülkemizin ileriye sıçramasını sağlayacak bir Ar-Ge ve inovasyon Merkezi olmasını sağlamaktır" diye konuştu.
Eczacıbaşı, İstanbul'un bilgi toplumuna geçiş sürecini hızlandırmak için gerekli kültür ve değer yapısının inşasına hizmet verdiklerini ifade ederek, 3 ayda hazırlanan bu raporun İstanbul ve Türkiye'nin gelişimine katkıda bulunmasını temenni etti.
İçerik üretiminin politikaya dökülmesinin önemini vurgulayan Eczacıbaşı, "Bilgiyi üretmemiz lazım ki bilgi toplumu olalım. Türkiye'de 'veri yok' diye bir şey yok. Elimizde birçok veri var ama üretime yönelik bilgiye dönüştürülmesinde eksiğimiz var. Bunun üzerine çalışmamız lazım" dedi.
Rapor koordinatörü Zafer Kurdakul da bu projeyle İstanbul'un bilişim alanında cazibe merkezi haline getirilmesinin amaçlandığını belirterek, "Enstitü, Karaköy'deki 5 katlı 450 metrekarelik binada hizmet verecek. Beyoğlu Belediyesi tarafından restorasyonu yapılan binanın, yıl sonuna kadar hazır olması bekleniyor" diye konuştu.
Kurdakul, bilgi toplumuna dönüşmüş bir İstanbul vizyonunun benimsendiğini anlatarak, şunları aktardı: "Bilgi teknolojileri ve iletişim dünyasının bir araya gelebileceği birleştirici özelliği bulunan, araştırmalar yapan ve yaptıran bu bilgileri kullanabilir hale getirip sürekli güncel tutan, politikalar belirleyen yapı, düşünce kuruluşu, eğitim yuvası olma amacı taşıyoruz. Sektörel tematik araştırma, Ar-Ge ve yenilik potansiyeli bölge envanteri, yetişmiş insan kaynağı kazandıracak projeler, kamunun görüş alacağı ve iş birliği yapacağı çalışmalar, İstanbul'a özel projeler enstitünün faaliyetleri arasında bulunuyor. Diğer iller, enstitüyü örnek almalı. İhtiyaç büyük bunlar olmalı ama aynı şeyi tekrarlamak yerine bütünü oluşturacak parçaları almaları gerektiğini düşünüyorum."