39 belediye otobüsü, çok sayıda otobüs durağı, tramvay camları, jeton satış makineleri, turnikeler zarar gördü. Ev ve arabaların camları kırıldı.

PAZAR günü, erken Nevruz kutlamalarına güvenlik güçlerince izin verilmeyen göstericilerin savaş alanına çevirdiği İstanbul’da, otobüs durakları ve toplu ulaşım araçlarına yapılan saldırı sonucu ortaya çıkan maddi hasarın faturası 1 milyon 80 bin lira olarak açıklandı.

Zeytinburnu, Kazlıçeşme Meydanı’nda kutlama yapmalarına izin vermeyen polisle karşı karşıya gelen göstericiler, öfkelerini kamu mallarından çıkardı. Toplu ulaşım duraklarını kullanan vatandaşlara da korkulu anlar yaşatan göstericiler, özellikle otobüs, tramvay ve metrobüs durakları ile Sirkeci-Halkalı hattındaki treni taşlayarak, maddi zarara yol açtı. Güvenlik nedeniyle bazı güzergâhlarda değişikliğe gidilirken, bazı seferler gecikmeli olarak yapılabildi. Olaylar sırasında İETT’nin, 14 tanesi Metrobüs hattında olmak üzere toplam 39 otobüsü göstericilerin taşlı saldırısında büyük hasar gördü. İstanbulBüyükşehir Belediyesi Trafik Müdürlüğü’ne ait çocuklar için trafik eğitim otobüsü de yakıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan hasar tespit çalışmasına göre, metrobüs hattında 5 Akbil cihazı,  güvenlik monosu, 1 adet raket camı, 42 adet üst geçitte ve üst geçit rampasında bulunan korkuluk camları, E-5 üzerinde karşılıklı otobüs duraklarının camları kırıldı. Yenikapı’dan Zeytinburnu sahile kadar olan hatta ise 42 otobüs durağı parçalandı. 
Ulaşım A.Ş. İstanbul Metrosu hafif tramvay hattında ise 6 tramvay aracına hasar verildi, vagonların camları kırıldı. Çok sayıda jeton satış makinesi ve turnikeler kullanılamaz hale geldi. Hafif tramvay hattında seferlerin yapılamaması nedeniyle 250 bin liralık işletme zararı oluştuğu, ayrıca 200 bin liralık da maddi hasar tespit edildiği belirtildi. Durakları yapan firma ise dün sabah 8 ekipten oluşan 40 personelle onarım ve kırılan camların yerine yenilerinin takılması çalışmalarına başladı. Duraklardaki büyük boy camların her birinin 500 lira olduğu belirtildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin açıkladığı maddi hasar bilançosu şöyle:
- Yakılan otobüsün bedeli: 30 bin TL.
- Servise çıkamayan araçların işletme kaybı: 126 bin TL
- Zarar gören araçların malzeme ve işçilik bedeli: 74 bin 445 TL/_np/7287/16137287.jpg
- Duraklara verilen hasar: 168 bin TL
- Tramvay işletme zararı: 250 bin TL
- Hafif tramvayın zararı: 200 bin TL
- Park ve bahçe zararı 50 bin TL
- Üst geçit ve diğer zarar: 135 bin TL

Parkları bile mahvettiler

OLAYLAR sırasında İstanbul parklarına da büyük hasar verildiği tespit edildi. Olayların meydana geldiği bölgelerde, 2 çocuk oyun grubu, binlerce mevsimlik çiçek tahrip edildi, 50 ağaç yerlerinden söküldü. Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı’na ait 2 araç tahrip edilirken, güvenlik kulübeleri ve şeflik binalarının camları da kırıldı. İlk tespitlere göre İstanbul’un park ve bahçelerindeki zarar 50 bin TL. Göstericiler geçtikleri yerleri yakıp yıkarken kamunun yanı sıra vatandaşların da mallarına zarar verdi. Zeytinburnu’nda çok sayıda araba ve evlerin camları kırıldı. Güvenlik güçlerinin dağıttığı göstericiler, sokak aralarına kaçarken, çevrede 18 Mart Çanakkale Zaferi nedeniyle
asılan Türk bayraklarının asılı olduğu evlerin camlarını da kırdı.

DİYARBAKIR - GSM firmaları zararı 2.6 milyon TL

DİYARBAKIR’da valiliğin izin vermemesine rağmen BDP’nin önceki gün düzenlediği olaylı nevruz kutlaması sırasında GSM firmalarına ait ateşe verilerek yakılan 11 araçta, yaklaşık 2.6 milyon liralık hasar olduğu belirtildi.  GSM firmaları 10 aracın her birinin ortalama değerinin yaklaşık 200 bin lira, 1 aracın ise 600 bin lira değerinde olduğunu bildirdi. İtfaiye ekiplerinin bile müdahale edemediği yangınlardan sonra araçlar tamamen yanarken, mobil baz istasyonlarının toplumsal etkinliklerde halkın sağlıklı ve rahat iletişim kurması için söz konusu etkinlik alanlarına gönderildiği belirtildi. Sigortalı oldukları belirtilen 11 araç için dün Nevruz Parkı boşaldıktan sonra polis ve görevlilerin giderek tutanak tuttukları ifade edildi.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, önceki gün BDP’nin düzenlediği ve olayların çıktığı izinsiz Nevruz kutlamalarıyla ilgili soruşturma başlattı.

hürriyet