Türkiye'de, 2009 yılı Nisan ayında, işsizlik oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 5 puan artarak yüzde 14,9'a yükseldi. İşsizlik oranı bu yıl mart ayına göre ise 0,9 puan geriledi. İşsizlik oranı bu yıl mart ayında yüzde 15,8, 2008 yılı Nisan ayında ise yüzde 9,9 düzeyinde bulunuyordu. İşsizlik oranı kentlerde yüzde 17,5, kırsal kesimde yüzde 9,5 olarak belirlendi.

TARIMDA İSTİHDAM BOLLUĞU

Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 94 bin kişi, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı ise 436 bin kişi azaldı. İstihdam edilenlerin yüzde 24'ü tarım, yüzde 19,2'si sanayi, yüzde 5,6'sı inşaat, yüzde 51,2'si ise hizmetler sektöründe yer aldı. Türkiye genelinde işsiz sayısı, nisan döneminde, 2008'in aynı dönemine göre 1 milyon 285 bin kişi artarak 3 milyon 618 bin kişiye yükseldi. Nisan 2009 döneminde genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 26,5 olarak hesaplandı. Bu oran 2008 yılının aynı döneminde yüzde 17,6, 2009 yılının mart ayında yüzde 27,5 idi.

İŞ GÜCÜNE KATILIM ARTTI

Nisanda, iş gücüne katılım oranı, geçen yılın aynı dönemine göre 0,7 puanlık artışla yüzde 47,2 olarak gerçekleşti. Erkeklerde iş gücüne katılma oranı geçen yılın aynı dönemine göre 0,2 puanlık artışla yüzde 69,7, kadınlarda ise 1 puanlık artışla yüzde 25,5 oldu. Kentsel yerlerde iş gücüne katılma oranı 1,1 puanlık artışla yüzde 45,4, kırsal yerlerde yüzde 0,6 puanlık azalışla yüzde 51,4 oldu.

Sorun sosyal devletle çözülür

Türk-İş yapısal sorun haline dönüşen işsizliğin, sosyal devlet yaklaşımıyla çözülebileceğini açıkladı. İşverenlerin taleplerini yerine getirmekle, kısmi ve geçici yaklaşımlarla işsizlik sorunun çözüme kavuşturulmasının mümkün olmadığına dikkat çeken Türk-İş Yönetim Kurulu, işsizlik sonuçlarını değerlendirdi. Yapılan açıklamada; istihdam ve işsizlikle ilgili verilerin ülkedeki ekonomik ve sosyal yapının önemli bir göstergesi olduğu belirtti.

Gençlere yönelmek gerek

Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, istihdamda asıl tehlikenin yüzde 26,5 olan genç işsizlerde ortaya çıktığını, iş aramaktan vazgeçen insanların oranının yüksek olduğunu belirterek, 'Genç işsizlerin, işsiz yaşlanmasından korkuyorum' dedi. Karakuş, teşvik paketini heyecanla beklediklerini dile getirerek, mevcut işletmeleri ayakta tutacak finansal tedbirleri beklediklerini kaydetti.

Tedbirler yansıdı düşüş sürecektir

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), işsizlikte düşüş trendinin süreceğini ifade ederek, hükümetin mart ayının ortasında aldığı tedbirlerin olumlu yansımasının nisan ayı işsizlik rakamlarında görüldüğünü belirtti. MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan Nisan ayı işsizlik rakamlarını değerlendirdi. Nisan 2009 döneminde çalışma çağındaki nüfusun geçen yılın aynı dönemine göre 880 bin kişinin arttığını vurgulayan Vardan, şunları söyledi: “Yüzde 14.9 olan işsizlik oranı, şubat ve mart ayına göre azalma eğiliminin devam ettiğini göstermektedir.Ekonomik göstergelerdeki iyileşmenin boyutları arzu edilen seviyelerde olmamakla birlikte, piyasaları karamsarlığa düşürmeden, ekonomik gelişmelere olumlu yönde yaklaşmanın önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır.” - yenişafak