Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2008"in kasım-aralık ve 2009"un ocak döneminde 838 bin kişinin daha işsizler ordusuna eklendiğini açıklarken, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek"e göre bu sayı 150-200 bin. Şimşek, "İşsizlik oranı niye artıyor biliyor musunuz? Çünkü kriz dönemlerinde daha çok iş aranıyor. Özellikle kadınlar arasında kriz döneminde işgücüne katılım oranı daha artıyor" dedi.

DEVLET Bakanı Mehmet Şimşek, "İşsizlik oranı niye artıyor biliyor musunuz? Çünkü kriz dönemlerinde daha çok iş aranıyor. Özellikle kadınlar arasında kriz döneminde işgücüne katılım oranı daha artıyor" dedi. Şimşek, Eskişehir Sanayici ve İşadamları Derneğince (ESİAD) düzenlenen "Küresel Mali Kriz ve Türkiye Ekonomisi" konferansında yaptığı konuşmada, son bir yılda işgücündeki artışın 1 milyon 130 bin olduğunu belirterek, yaklaşık 300 bin kişiye iş bulunduğunu, geri kalanına ise iş bulunamadığını, işsizlik oranındaki artışın temelinde bunun bulunduğunu kaydetti.

İşsiz 150-200 bin

Kriz nedeniyle işini kaybedenlerin sayısının 150-200 bin civarında olduğunu ifade eden Şimşek, şöyle konuştu: "Türkiye"nin 72 milyonluk bir nüfusu var. Bunun 50 milyondan fazlası çalışma çağında. Yani, iş yapabilir noktasında. Bunun neredeyse yarısı iş aramıyor. Ev kadını olması, eğitim gibi nedenlerle. Onun için bu işsizlik oranını iyi okutmakta fayda var. Nasıl sanayi üretimi ihracat ağırlıklı olarak düşüyorsa, sanayi üretimi stokları eritmek için düşüyorsa, işsizlik oranındaki artışı da iyi okumak lazım. Türkiye"deki işsizlik oranı artışı ile ABD"deki işsizlik oranı artışı arasında dağlar kadar fark var. Amerika"da işi olanların, bunu kaybetmesi sonucu bir işsizlik var. 5 milyon kişi şu anda bir önceki yıla göre işten çıkarılmış. 8.5 milyon kişi, istediği işi bulamadığı için part-time çalışıyor."

Kötümserlik pompalanıyor

Şimşek, Türkiye"de de kriz sebebiyle işini kaybedenlerin olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: "Türkiye ekonomisi yılda 700 bin kişiye iş bulmak zorunda. Bulamadığımız için işsizlik oranı hızla artıyor ve artmaya da devam edecek. Çünkü genç nüfusu olan bir ülke ve bu dönemde yeterince iş imkanları oluşturulamıyor. Ama reel ekonomiye yansıması açısından bu işsizlik oranlarının iyi okunması lazım. İşi olup da işini kaybeden birisi tabii telafi edilmiyorsa, işsizlik fonundan kendilerine ödeme yapılmıyorsa, alım gücü itibarıyla piyasanın dışına itilmiş durumda demektir. O ekonomiyi bir şekilde etkiler. Ama daha önce işi yoksa, iş arayışı içinde değilse, iş piyasasına gelip iş arıyorsa ve ondan dolayı işsizlik oranı artıyorsa, onun ekonomiye etkisi daha sınırlı olur. Maalesef kötümserlik pompalanıyor. Burada da aynı şey yapılıyor. Doğru işsizlik oranı yüksek bir rakam. Ama bunun nereden kaynaklandığını görmekte çok büyük fayda görüyorum. İş adamlarımızın moralini yüksek tutmak açısından bunu söylüyorum. Kötümserlik pompalanmaması açısından bu gerçekleri bilmekte ben çok büyük yarar görüyorum."

Epey açıldık ama doğru şeyler için yapıyoruz

DEVLET Bakanı Mehmet Şimşek, "Son açıkladığımız paketin bize getirdiği yük en az 5.5-6 milyar TL. İşveren prim indirimi nedeniyle 5-6 milyar. Biz epey açıldık ama bunu doğru şeyler için yapıyoruz" dedi. Şimşek, kamu sektörünün durumunun bu yıl kötüleşeceğini belirterek, bütçe açığı ile borçların artacağını, gelirlerin düşeceğini kaydetti. Şimşek, şöyle konuştu: "Türkiye"nin bütçe açıkları oldukça makul düzeyde. Kötümser olmanın ne faydası ne de anlamı var. Tam aksine, hükümet olarak bu dönemde krizi nasıl fırsata çeviririz, nasıl reform yaparız onunla uğraşıyoruz. Türkiye"nin geleceği parlak. Dünyadan giderek yükselen oranda pay alıyoruz. Türkiye"de ve dünyada çok olağanüstü bir dönem yaşanıyor. Aşırı bir kötümserlik, panik, hatta paniğin de ötesinde gitmiş durumdayız. Dünyanın sanayi üretimi ve mal ticareti ocak ayı itibariyle çok düştü. Daha önce böyle bir düşüş yok. Uçurumdan yuvarlanır derecesinde bir düşüş."

TÜİK"e göre işsizlik tarihi rekor kırdı

TÜRKİYE İstatistik Kurumu"nun (TÜİK) üçer aylık dönemlere göre her ay açıkladığı Hanehalkı İşgücü Anketi"nin, "Kasım-Aralık-Ocak 2008" dönemini kapsayan aralık ayı sonuçları işsizlik oranının yüzde 13.6"ya ulaştığını göstermişti. Böylece Türkiye genelinde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 838 bin kişi artarak 3 milyon 274 bin kişiye yükseldi. Yüzde 13.6"lık oran, Cumhuriyet tarihinin en büyük krizi olarak kabul edilen 2001 yılını da 3 puan geride bıraktı.

Economist: Türkiye toparlanır

THE Economist Dergisi, Türk ekonomisinin 2008"de yüzde 1.5 küçüldüğünde ısrar ederken 2010 yılı için büyüme bekliyor. Dergi, son sayısında da Türk ekonomisine ilişkin büyüme tahminlerine yer verdi. Dergi, Türkiye"de GSYİH"nın geçen yıl yüzde 1.5 küçüldüğünü tahmin ediyor. Bu arada, The Economist, Türk ekonomisinin, 2010"da ise toparlanacağını ve yüzde 1.7 bir büyüme sağlayacağını hesaplıyor.

MİLLİYET