KESK, İŞKUR Genel Müdürlüğü’nce başlatılan Meslek Edindirme ve Yetiştirme Kurslarının gerçekleştirilme sürecinde ortaya çıkan bazı verilerin işsizlik fonunun yağmalandığı kanaatini oluşturduğunu iddia ederek, “Bu proje, işsizliği azaltmadığı gibi hükümetin kendi yandaşları açısından da yeni vurgun kapısı olmuştur” dedi.

KESK MYK’sı KESK Genel Merkezi’nde İŞKUR’un İstihdam Garantili İşgücü Yetiştirme Kursları’nı konu alan bir basın toplantısı düzenledi. Burada yapılan toplantıda konuşan KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı, İŞKUR Genel Müdürlüğünce başlatılan Meslek Edindirme ve Yetiştirme Kurslarının gerçekleştirilme sürecinde ortaya çıkan bazı verilerin işsizlik fonunun yağmalandığı kanaatini oluşturduğuna dikkat çekerek, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından işsizliği azaltmak, istihdamı arttırmak amacıyla düzenlenen ‘İstidam Garantili İşgücü Yetiştirme Kursları’nın neden olduğu talan ve yolsuzluk iddiaları gizlenemez duruma gelmiştir. İşsizlik fonu birikimlerinin de talanı anlamına gelen bu proje, işsizliği azaltmadığı gibi kendi yandaşları açısından da yeni vurgun kapısı olmuştur” dedi.Çınar, Konfederasyonlarına ulaşan bilgilere göre, “İstidam Garantili İşgücü Yetiştirme Kursları” adı altında açılan kursların denetimden uzak olmasının, işsiz olan milyonlarca emekçinin umutlarının sömürülmesi ve işsizlik fonu birikiminin yeni bir yağması anlamı taşıdığını ifade etti.

-“KURSLARA KATILAN 42 BİN 447 KURSİYERİN YÜZDE 20’SİNE İSTİHDAM EDİLMELERİ GARANTİ EDİLMİŞ”-

Kurs düzenlemek için yetki alan özel kurs birimlerinin hangi ölçütlere göre seçildiklerinin açık olmamakla birlikte yapılan eğitim faaliyetinin de denetimden uzak olduğu söyleyen Çınar, “İŞKUR kayıtlarına göre, sadece 2010 yılında 11 bin 821 ‘İşgücü Yetiştirme Kursu’ açılmış, bu kurslara toplam 211 bin 627 kursiyer katılmıştır. Bu kurslardan, bin 916 tanesi ‘İstihdam garantili işgücü yetiştirme kursu’ olarak açılmış ve 42 bin 447 kursiyer katılmış görünmektedir. Mevzuata göre, bu kurslara katılan 42 bin 447 kursiyerin yüzde 20’sine denk gelen yaklaşık olarak 8 bin 500 kursiyerin kurs veren şirketler tarafından istihdam edilmeleri garanti edilmiştir. Ancak, bize ulaşan başvurulardan da anlaşılmaktadır ki, kurs düzenleyen ve kursiyer başına İŞKUR’dan 3-6 aylık kurs süresince günlük 30 TL ödenek aktarılan özel eğitim kurumlarınca, garanti ettikleri istihdam şartı yerine getirilmemektedir” diye konuştu.

Örneğin, Ankara’da kursa katılan bazı kursiyerlerin başka illerde istihdam edilmiş olarak gösterilerek haksız kazanç elde edildiğini belirten Çınar, diğer bir hususun ise, İŞKUR’a bildirilmiş ve pedagojik formasyonu bulunan eğitimci yerine vasıfsız eğitimciler tarafından ders verildiği iddiası olduğunu dile getirdi.

Çınar, “Büyük beklentilerle adı geçen kurslara devam ederek iş bulma umudu taşıyan yüz binlerce emekçinin umutlarının sömürülmesi yanında, projeler de yandaşlar açısından önemli bir kazanç kapısı olma özelliği taşımaktadır. İŞKUR İl Müdürlüklerinin içinde bulunulan yıl içinde bu projeler için ayrılmış bütçelerin tamamını kullanma zorunluluğuyla hareket etmeye zorlanmaları ve kursların çoğunun yılın son 3-4 ayında yapılması da bu bakış açısını göstermektedir” dedi.

-“BUGÜNE KADAR TOPLAM KAÇ MESLEK EDİNDİRME KURSU AÇILDI?”-

Çınar gelinen aşamada “Bugüne kadar toplam kaç Meslek Edindirme Kursu açıldığını ve bunlardan kaç tanesinin “Garantili İş Edindirme” kursu olduğu sorusunun yetkililer tarafından yanıtlanması gerektiğini söyledi. Çınar ayrıca şu soruların yetkililer tarafından açıkça yanıtlanması gerektiğini dile getirdi:

“-Söz konusu kurslarda da kaç kursiyerin yetiştirildi ve bunların illere göre dağılımı nedir?
-Bu dönem içerisinde kaç özel eğitim kurumu ile çalışılmıştır, bu kurumların açık ticari unvanları nedir, hangi illerde bulunmaktadırlar ve bu kurumlar hangi şahıslara aittir?
-Doğrudan kursiyerlere ve eğitim kurumlarına ayrı ayrı bugüne kadar yapılan toplam ödeme miktarı ne kadardır? Ödenen miktarın illere ve eğitim kurumlarına göre dağılımı nasıldır?
-Adı geçen kurslar kapsamında işe yerleştirilenler ne kadar süre çalışmışlardır, iddia edildiği gibi işe hayali giriş-çıkışlar yapılmış mıdır?
-Bakanlıkça tespit edilen usulsüz işlem var mıdır? Usulsüzlüklerle ilgili gerekli yasal işlemler başlatılmış mıdır? İŞKUR genel Müdürlüğüne son dönemde açıktan atanan 4/B’li sözleşmeli personelin maaşlarının İşsizlik Fonundan karşılandığı doğru mudur?.”

-FON AMACINA UYGUN OLARAK KULLANILMAMAKTADIR-

Çınar, “AKP Hükümeti, işsizlik fonunun kurulduğu 2003 yılından itibaren, işsizlerin yararlanma şartlarını ağırlaştırarak sınırlarken, fonun amacı dışında kullanımı ve sermaye çevrelerine transferi ise olanaklı hale getirilmiştir. 2010 yılı sonu itibari ile İşsizlik Sigorta Fonunda biriken toplam 60.6 milyar TL olarak açıklanmıştır. Bu miktarın sadece 3 milyar 750 milyon TL’lik kısmı İşsizlik Sigortası Ödemesinde kullanılmışken 2008-2009-2010 yıllarında toplam 9 milyar 105 milyon 395 bin TL Hazine’ye aktarılmıştır. Yani devlet, genel bütçeden yapılacak harcamayı işçinin işsiz kalması halinde devreye girecek fondan karşılayarak yasa yoluyla işçinin parasına el koymaktadır” diye konuştu. Fonun amacı dışında kullanmasını sağlayan düzenlemede “Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamındaki yatırımlar öncelikli olmak üzere” denilmişse de sonraki gelen cümlede “ekonomik kalkınma ve sosyal gelişmeye yönelik alt yapı yatırımlarının finansmanı için” denilerek ucunun açık bırakıldığına dikkat çeken Çınar, fonun amaç dışı kullanımının bir cezası olmadığı gibi, başka bir kanunla işin kılıfına uydurulduğunu kaydetti.

Çınar, “Sigorta primleri ve kısa çalışma ödenekleri üzerinden sermaye çevrelerine, meslek edindirme kursları üzerinden de çeşitli özel eğitim şirketlerine aktarılan fon kaynakları bu gerçeği ortaya koymaktadır. Torba Yasa olarak bilinen 6111 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte fonun amaç dışı ve usulsüz kullanımının daha da artacağı kaygısı taşımaktayız” dedi.

-İŞKUR’DA SKANDAL-

Toplantıda İstihdam Garantili İşgücü Yetiştirme Kursları’na katılarak toplam 50 saat eğitim alan ve mağdur edildiğini savunan Ayşe Kızkapan’da bir konuşma yaptı. Yüzde 20 istihdam garantisi olan İstihdam Garantili İşgücü Yetiştirme Kursları’ndan birisinde eğitim aldığını söyleyen Kızkapan, “Ankara’da yönetici asistanlığı kursu aldım. Kursa toplam 80 kişi katıldı ve yüzde 20 iş garantili olduğu için 16’mızın işe yerleştirilmesi gerekiyordu. Ama biz çeşitli iş yerlerinde 1 aylık sigortalı olarak gösterilerek işe yerleştirilmiş gibi kayıtlı gösterildik. Ben hiç bulunmadığım Samsun’da bir işyerinde sigortalı olarak gösterilmişim. 1 aylık sigortam yatırılmış. Kurum bu şekilde işe yerleştirme yükümlülüğünü de yerine getirmiş görünüyor. Üstelik gittiğim özel kursla, 1 aylık sigortalı gösterildiğim kişi de aynı şahsa ait” dedi.