İşsizliğin devasa bir sorun haline geldiğine işaret eden Vali Mustafa Malay, bu sorunun hem ekonomik hem de sosyal boyu olan bir sorun olduğunu söyledi. İşsizlik sorununun ekonomik boyutuna bakıldığında işsizlik oranı yüksek olan ülkelerin sahip olduğu işgücünün önemli bir kısmını kullanamadığının görüldüğünü belirten Malay, “Bu sorunun sosyal boyutuna baktığımızda ise kullanılmayan işgücünün yani işsizlerin geçimlerini sağlayacak para kazanamadıklarını, umutsuzluk, çaresizlik ve özgüven kaybı nedenleriyle depresyona kadar giden bir psikolojik rahatsızlık içerisine girildiğini görüyoruz. Dolayısıyla gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun her ülke hem ekonomik boyutta hem de sosyal boyutta en önemli sorunların başında gelen işsizlik sorunuyla mücadele etmektedir” diye konuştu.
İşsizliğin en önemli sebeplerinden birisinin vasıf yetersizliği olduğunu savunan Malay, şöyle konuştu: “İnsan kaynaklarımızı vasıflı hale getirmek için mesleki eğitime gereken önem verilmelidir. Yerel düzeyde işgücü piyasasının arz ve talep yapısına uygun insan kaynakları politikaları geliştirilmelidir. Ancak, insan kaynakları için politika geliştirmek ve uygulamak kolay değildir. Her şeyden önce insana yatırımın maliyeti çok yüksektir. Her şeyi devletten beklememek gerekir. İlimizde uygulanacak mesleki eğitim programlarına kamu ve özel kesim kurumları, işçi ve işveren örgütleri, meslek kuruluşları ve sivil toplum örgütleri gerekli katkıyı sağlamalıdır”
İşgücü piyasası nabzının ilgili tüm tarafların işbirliği ve sosyal diyaloguyla kontrol altında tutulabileceğini kaydeden Vali Malay, şunları söyledi: “İlimizdeki yerel sorunları en iyi bizler bilmekteyiz. Yapacağımız toplantılarda alacağımız kararlar ilimizde istihdamın korunması ve artırılmasını, işsizliğinde azaltılmasını sağlayacak yönde olmasına özen göstermeliyiz”