Müşteri hizmetleriyle öne çıkan çağrı merkezleri “Çağrı Merkezleri Derneği" (ÇMD) çatısı altında örgütlendi.
Derneğin hedef ve amaçlarıyla ilgili bilgi vermek amacıyla yönetim kurulu üyelerinin de katılımıyla düzenlenen basın toplantısında ÇMD Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Pekkan misyonumuz, Türkiye"de “Çağrı Merkezi" sektörünün gelişimini sağlamaya, faaliyet ve etki alanını genişletmeye yönelik iş ve güç birliğini hedefleyen referans kuruluş olmak" dedi.
Bahadır Pekkan, Türkiye"de “Çağrı Merkezleriöni sektörünün henüz dünya ölçeğine göre küçük boyutta ancak, gelişme potansiyeliyle yüksek olarak tanımlayarak şunları söyledi:
“Sektörümüz, sürdürülebilir gelişme için ülke ekonomisine pek çok alanda yüksek katma değer üretme potansiyeline sahip. Geride bıraktığımız 5 yıllık süreçte sektöre yaklaşık 200 milyon TL tutarında yatırım yapıldı. Çağrı Merkezleri"nde bir masa için yatırım bedeli yaklaşık 10 Bin TL. Profesyonel “Çağrı Merkezi" oluşumlarının önemi de tam bu noktada, bu yatırımların etkin ve verimli değerlendirilebilmesi konusunda öne çıkıyor. Profesyonel çağrı merkezi yönetimiyle bu yatırımlarla daha fazla kişiye istihdam sağlamak mümkün. Profesyonel çağrı merkezi aynı zamanda stratejik iş planlaması özelliğiyle yatırımların daha etkin ve verimli değerlendirilmesini sağlıyor.ö
Pekkan, çağrı merkezlerinin istihdam yaratmanın yanı sıra ürün ve hizmetlerin destek ve diğer servislerinin tüketicilere ulaşmasında önemli rol oynadığını söyledi ve bunu da maliyetlere olumlu etki eder, self servis hizmetleri kullanılmasına destek olur, gelir yaratmak için gelir artışına etki eder ve şirket imajına olumlu katkıda bulunur “ diye tanımladı.

ÖNÜMÜZDEKİ 5 YILDA 30 BİN İLAVE İSTİHDAM

Türkiye"de “Çağrı Merkezleri" sektörünün boyutunun, yaklaşık 1 milyar TL olduğunu belirten Pekkan sektörün son 5 yılda gösterdiği büyüme performansına dikkat çekti. Pekkan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çağrı Merkezleriöndeki istihdam 2003-2008 arası dönemde iki katına çıkarak 35 bin kişiye ulaştı. Bugün Avrupa ülkelerinde ortalama 200 ile 400 kişiye bir çağrı masası hizmet veriyor. Amerika ve İngiltere gibi ülkelerde bu oran her 100 kişiye 1 çağrı masası şeklinde gerçekleşiyor. Türkiye"de ise henüz her 2 bin 500 vatandaşa 1 çağrı masasıyla hizmet verildiğini düşünürsek, sektörün sahip olduğu büyüme potansiyeli daha iyi anlaşılacaktır. Bu güçlü büyüme potansiyelinin hayata geçmesiyle, beş yıl içinde sektörümüz 30 bin kişiye ilave istihdam sağlayacaktır.ö
“Çağrı Merkezleri" çalışma ortamlarının geliştirilmesi, mesleki çalışmaların yapılması, maliyetlerin iyileştirilmesi gibi firmaların ortak sorunlarına yönelik çalışmalarda ÇMD"nin gündeminde yer alıyor. "

KRİZDE MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ ÖN PLANDA

“Çağrı Merkezleri"nin müşteri ihtiyaçlarını en kısa sürede ve beki bir kalite düzeyiyle karşılamak ve özellikle kriz döneminde son derece önemli konu olan müşteri sadakatini geliştirmek için güçlü araçlara sahip olduğunu, kamu ve özel sektör kuruluşlarının, bu araçları daha etkin kullanmasının zamanı geldiğini söyleyen Pekkan, “Çağrı merkezleri, kamu hizmetlerinin topluma yayılmasında da önemli rol üstleniyor. Profesyonel çağrı oluşumları halkın sağlık, belediyecilik, maliye ve diğer alanlarda kamu kurum ve kuruluşlarının hizmetlerinden daha yaygın ve etkin bir şekilde yararlanmasına katkı sağlayacak" dedi.

ULUSLAR ARASI REKABETTE BÖLGESEL GÜÇ OLABİLİRİZ

Pekkan sektörün daha fazla gelişmesi ülke ekonomisine daha fazla katkıda bulunabilmesi için yapılası gerekenleriyse şöyle sıraladı:
“Sektöre kaliteli insan kaynağı sağlayacak akademik eğitim programları oluşturulmalı. Telekom maliyetler rekabetçi hale getirilmeli. Teknolojik altyapı güçlendirilmeli ve teknopark benzeri yapılar oluşturulmalı. Sektöre özel istihdam ve yatırım teşviklerinin yaygınlaştırılarak sürdürülmesi, sektöre özel oluşturulacak bölgelerde ulaşım standardının yükseltilmesi gerekiyor."
Türkiye"nin, Türkiye, Avrupa ile kültürel bağları, coğrafi konumu ve ulaşım kolaylığı, insan kaynağı, gelişen altyapısı ve lisan seviyesiyle bu alanda dış yatırım çekmek için avantajlı bir konumda olduğunu belirten Bahadır Pekkan, Türkiye"nin doğru stratejileri hayata geçirerek, bu alanda Hindistan, İrlanda ve Mısır gibi ülkelerin başarısını tekrarlayabileceğini söyledi.

TÜRKİYE VE DÜNYA"DA ÇAĞRI MERKEZLERİ

Dünyada yaklaşık 320 milyar dolarlık bir pazar oluşturan 119 bin “Çağrı Merkezi", 8,4 milyon çağrı masası ve 11 milyon çağrı görevlisiyle dünya markalarına hizmet veriyor. Dünya gayrisafi milli hasılanın yüzde 6"sı “Çağrı Merkezleri" tarafından üretiliyor.
Türkiye"deyse bu pazarın yaklaşık 1 milyar TL"lik büyüklüğü olduğu tahmin ediliyor. Türkiye"de 300 büyük ve orta ölçekli ağrı merkezinin yaklaşık 30 bin çağrı masası ve 35 bin çalışanı bulunuyor.
Son 5 yıllık dönemde 17 bin 500 kişiye istihdam sağlayan sektör, 2013 yılında 65 bin kişi için istihdam sağlama potansiyline sahi pbulunuyor.Sektör, hızla gelişen yapısıyla birlikte oluşturduğu ekosistemle bölgesel gelişime katkıda bulunuyor.
Çağrı merkezlerinin yer aldığı Erzurum, Diyarbakır, Uşak, Erzincan, Sivas, Gümüşhane, Yalova gibi illerde yaratılan istihdamın ve bu bölgelere çekilen teknoloji ve alt yapı yatırımlarının yanı sıra, bu illerde taşıma, yiyecek-içeçek ofis hizmetleri gibi yan hizmet sektörlerinde canlanma sağlandı.
Türkiye"de "Çağrı Merkezleri"nde çalışanların çoğunluğunu yüzde 70 oranla bayanlar oluştururken, yaş ortalaması 26-28 arasında değişiyor.

MİLLİYET