Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Hillary Clinton arasında gerçekleştirilen görüşmede terörle mücadele, Türkiye-İsrail krizi, Arap Baharı ve Güney Kıbrıs’ın Akdeniz’deki faaliyetleri ele alındı.

Elif ÖRNEK
Gerçek Gündem Özel Haber /
New York- Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu , ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile New York’ta bulunan Waldorf Aatoria Otel’de yerel saatle 10.30’da bir araya geldi. Davutoğlu, ikili görüşme sonrasında yaptığı açıklamada pek çok konuyu ele aldıklarını belirterek “Bu görüşme bir anlamda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasında yapılacak görüşmenin de altyapısını oluşturdu” dedi.

New York’taki diplomatik temasların bu sabah başladığını hatırlatan Davutoğlu, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ile Türkevi’nde yapılan görüşmenin ardından Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüştüğünü gündemde pek çok konu olduğunu belirtti.

“Her iki ülke ile özellikle Clinton ile uzun bir görüşme gerçekleştirdik. Şu anda uluslararası gündemde olan, Birleşmiş Milletler’in gündeminde olan hemen hemen her konu Türkiye’yi doğrudan ilgilendiriyor. Dolayısıyla bu istişarelerin Birleşmiş Milletler çalışmalarının ilk gününde yapılmış olması bizim için önemli. İki ülke olarak bütün konuları gözden geçirdik.” diyen Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama’nın gerçekleştireceği görüşmeyi hatırlatarak, Clinton ile bu görüşmenin altyapısını oluşturacak şekilde kapsamlı bir istişare imkanı bulduklarını söyledi.

PKK konusu gündeme geldi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu şöyle konuştu:
“Her şeyden önce terörle mücadele konusundaki işbirliğimizi teyit ettik. Özellikle PKK terörü ve bu çerçevedeki son gelişmeler bağlamında biz ABD’den ve uluslararası toplumdan beklentilerimizi her zaman gündeme getirdik. Clinton’la önümüzdeki günlerde teröre karşı uluslararası bir platform oluşturma çabası içinde de bir arada olacağız. Dolayısıyla öncelikle ele aldığımız konuların başında geldi.”

Türkiye: Orta Doğu’daki dönüşüme dış müdahale olmasın

Başbakan Erdoğan’ın son dönemde Mısır, Libya ve Tunus’a yaptığı ziyaretler bağlamında Orta Doğu’daki gelişmeleri, bu çerçevede “Arap Baharı”nın geleceği ve Orta Doğu’da barış ile istikrarın altyapısı konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını dile getiren Davutoğlu “Bu konuda zaten bütün taraflarla sürekli görüşme halindeyiz. Bizim için Orta Doğu’da demokrasinin, hukuk devletinin, insan haklarına saygılı rejimlerin, yönetimlerin oluşmasının vakti gelmiştir. Bunun Orta Doğu’nun bölgesel dinamikleri içerisinde gelişmesi önemli. Dış müdahale olmaksızın, mümkün olduğu kadar bölgesel dinamikler içinde ve ülkelerin kendi iradeleri, halkın kendi iradesiyle gelişmesi önemli. Bu konuda da kapsamlı bir şekilde görüşlerimizi paylaştık. “ dedi.

“İsrail’e karşı tavrımız net”

Clinton’la Türkiye-İsrail ilişkileri çerçevesinde Orta Doğu’daki gelişmeleri de ele aldıklarını belirten Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin bu konudaki pozisyonunun son derece açık olduğunu söyledi. Paris’te Ağustos ayında gerçekleştirilen toplantıda Hillary Clinton’a Türkiye’nin pozisyonunu ilettiklerini söyleyen Ahmet Davutoğlu, “ O pozisyonun gereği olarak daha sonra açıklamalarımız gelmişti. Bunları açık ve net ifade etmiştik. Söylediğimiz sözün her zaman gereğini yaptık ama bir konuda tavır göstereceksek de bunun hiçbir zaman gerisinde kalmadık.” dedi.

Davutoğlu, Güney Kıbrıs’ın son dönemde özellikle petrol ve doğalgaz arama çalışmalarının da gündeme geldiği bilgisini vererek “Güney Kıbrıs’ın o görüntü adı altında yapmaya çalıştığı provokasyondur. Bu konuyu da ele aldık. Ekim ayında bir taraftan Kıbrıs’taki müzakereler, üç yılın birikimi olan müzakereler yoğunlaşıp çözüme doğru giderken, Türkiye ile Yunanistan arasında Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısı planlanırken, tek taraflı bu tür adımların bölgeye barış getirmeyeceğinin herkes tarafından bilinmesi lazım. Doğu Akdeniz’de bir barış, refah havzası oluşsun diye çaba gösteriyoruz. Bunun için Orta Doğu barış sürecinde mesafe katedilmeli, Kıbrıs sorunu çözülmeli vebu havza gerçek anlamda bir işbirliği havzası haline dönüşmeli, ama bu tek taraflı adımlarla gerçekleşmez.

Bu konudaki kanaatlerimizi de paylaştık. Son derece verimli bir toplantı oldu. Yarın da zaten inşallah sayın Başbakan ile sayın Obama arasındaki görüşmelerde de bunlar ele alınacak. Afganistan, Somali ve diğer birçok uluslararası konuyu da kısaca gözden geçirdik. “ dedi.