Uğur ERGAN / ANKARA

İsrail yönetimi sözde Ermeni soykırımı tasarısının ABD Temsilciler Meclisi"ne gelmemesi için "baskı diplomasisi" başlattı. Tel Aviv Büyükelçisi Namık Tan, Cumhurbaşkanı Peres"in bizzat devrede olduğunu bir kriptoyla Ankara"ya bildirdi.

ABD Temsilciler Meclisi"nin Demokrat Partili Başkanı Nancy Pelosi"nin, Sözde Ermeni soykırımı tasarısını Meclis"in gündemine gelmesinin kesin olmadığını açıklamasının arkasında, İsrail yönetiminin bizzat Pelosi nezdinde yaptığı "etkili baskının" rol oynadığı öğrenildi.

Türkiye"nin Tel Aviv Büyükelçisi Namık Tan da, önceki gün Dışişleri Bakanlığı"na ilettiği kriptoda, İsrail"in ABD nezdinde, "baskı diplomasisi başlattığı" haberini verdi. Edinilen bilgiye göre, bu önemli kriptoda, başta Cumhurbaşkanı Şimon Peres olmak üzere İsrail yönetiminin dört bir koldan başlattığı diplomatik atak nedeniyle tasarının, Temsilciler Meclisi"nin gündemine gelme olasılığının ciddi boyutta azalmasının beklendiği de yer aldı.

TEL AVİV"DEN KRİPTO

Kriptoda, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres"in bizzat Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ile Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Tom Lantos"u arayarak, "Tasarının Meclis"ten geçmesi halinde bunun ABD ve İsrail"e çok büyük zararlar getireceği" uyarısı yaptığına dikkat çekildi. Kriptoda, Peres"in, tasarının kabulü halinde Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin eskisi gibi "stratejik ortaklık" temeline dayalı olmasının mümkün olmadığını, bundan ABD"nin olduğu kadar İsrail"in de zarar göreceğini vurguladığı belirtildi. Bu arada İsrail"in Washington Büyükelçiliği"nin de geçen hafta sonundan bu yana yoğun mesai yaparak, Temsilciler Meclisi"ndeki milletvekilleriyle bire bir görüşmeler yürüttüğü bildirildi. Bazı Demokrat milletvekillerinin tasarıdan imzalarını geri çekmesinin arkasında da İsrail"in bu çabalarının etkili olduğu kaydedildi.