İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Türkiye ile doğalgaz konusunda bu yaz bir mutabakat zaptı imzalamayı ümit ettiklerini ve iki ülke arasında inşa edilmesi planlanan boru hattının muhtemelen üç yıl içerisinde tamamlanacağını söyledi.

"ÖNÜMÜZDEKİ ÜÇ YIL İÇİNDE TAMAMLANACAK"

İsrail'in Jerusalem Post gazetesine konuşan Steinitz, "Türk ve İsrail hükümetleri arasında gaz konusunda bu yaz bir mutabakat zaptı imzalamayı ümit ediyoruz. İsrail ile Türkiye arasındaki doğalgaz boru hattı inşası muhtemelen önümüzdeki üç yıl içerisinde tamamlanacak." dedi.

BERAT ALBAYRAK İLE GÖRÜŞMELERDEN SONRA...

Türkiye'ye geçen yıl ekim ayında yaptığı ziyaretten bu yana Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile doğalgaz konusunda üç tur görüşme gerçekleştirdiklerini belirten İsrailli bakan, ülkesinin Türkiye ve Avrupa'ya gaz sağlayan bölgesel merkezin bir parçası olmasını istediğini belirtti.

RUM KESİMİ'NİN ONAYI OLMADAN DA GEÇEBİLECEK

İsrail'den Türkiye'ye uzanacak 500 kilometrelik doğalgaz boru hattının bir kısmının Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin münhasır ekonomik bölgesinden geçeceğine de değinen Steinitz, bunun Rum Kesimi'nin "onayından bağımsız olarak hayata geçirilebileceğini, çünkü bu hattın Rumların karasal sınırlarından değil sadece ekonomik sularından geçeceğini" dile getirdi.

TÜRKİYE'YE AKACAK

Enerji Bakanı Steinitz, bu hattın inşası tamamlanır tamamlanmaz İsrail gazının Türkiye'ye akmaya başlayacağını ifade etti.

Kuzey Denizi'nden Avrupa'ya gelen gazın tükenmek üzere olduğuna da dikkati çeken Steinitz, bu açığı bir şekilde İsrail gazıyla kapatmak istediklerini söyledi.

İTALYA ÇOK MALİYETLİ

Steinitz, Türkiye'ye uzanacak 500 kilometrelik bu doğalgaz boru hattının yanı sıra 2 bin 200 kilometre uzunluğunda bir boru hattı daha inşa ederek İsrail gazını Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan üzerinden İtalya'ya ulaştırmak istediklerini ancak bunun "çok daha maliyetli ve karmaşık" bir proje olduğunu kaydetti.