Can kayıplarının yanı sıra 1,4 milyar dolarlık da maddi hasar Gazze Şeridi'ndeki İsrail kara birliklerinin, kalabalık yerleşim birimlerine yaklaştığı ve binlerce Filistinlinin evlerini terk ettiği bildirildi.

Helikopterler, tanklar ve ağır silahlar eşliğindeki İsrail kara birliklerinin, Gazze kentinin daha önce Hamas militanlarını aramak için olduğundan çok daha iç kesimlerine ilerlediği belirtildi.

Gazze'deki Filistinlilerin korkuyla evlerinden kaçtıkları, pijamalarıyla kaçanlar arasında tekerlekli sandalyedeki yaşlıların da bulunduğu, bazı Filistinlilerin gazetecilerin zırhlı araçları ya da ambulansları durdurarak, kendilerini güvenli bir yere götürmelerini istediği kaydedildi.Bunun İsrail'in saldırılarının yeni bir aşamasının sinyali mi, yoksa kısa süreli bir baskın mı olduğu henüz netlik kazanmadı.

HASTANEYİ DE VURDULAR

İsrail topçusu Gazze kasabasında Filistin Kızılayına ait Kudüs hastanesine ateş açtı.

Görgü tanıkları, mermi isabet edince alevler içinde kalan hastanenin Tel El Hava mahallesinde bulunduğu kaydedildi.

Bazı kaynaklara göre, hastanede yaklaşık 500 kişi var.

GAZZE'DE MEDYA KURULUŞLARININ BULUNDUĞU BİNA VURULDU

Gazze kentinde, Reuters ve diğer medya kuruluşlarının bulunduğu bir binanın vurulduğu bildirildi.

Görgü tanıklarının verdiği bilgiye göre, kentin merkezinde bulunan Eşşuruk binasının tahminen 13. katının güney cephesi bir İsrail füzesi ya da mermisi tarafından isabet aldı.

Saldırıda Abu Dabi televizyon kanalı için çalışan bir gazetecinin yaralandığı kaydedildi.

Reuters haber ajansının binadaki bürosunu boşalttığı belirtildi.

İsrail ordu sözcülüğü de haberin araştırıldığını bildirdi.

Bu arada Associated Press ajansının haberine göre, bir BM sözcüsü, BM mülteciler ajansının Gazze'deki merkezinin İsrail toplarının hedefi olduğunu duyurdu. Bu binada da yangın çıktığı kaydedildi.

BM MERKEZİ VURULDU

BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı (UNWRA) sözcüsü, Gazze'deki merkezlerinin vurulduğunu ve binanın alevler içinde olduğunu bildirdi.

Sözcü Chris Gunness yaptığı açıklamada, merkezin binasına kesin olmamakla beraber, 3 beyaz fosfor bombasının atıldığını kaydetti.Gunness, bu binanın, İsrail saldırılarından kaçan yüzlerce kişi için bir barınak olarak kullanıldığını belirtti.

Binada saldırı sırasında kaç kişinin bulunduğunun bilinmediğini söyleyen sözcü, saldırıda 3 kişinin yaralandığını bildirdi.

Gazze'de uluslararası medya kuruluşlarının bulunduğu Eşşurk binasının da isabet aldığı bildirilmişti.

Bu saldırıda ilk belirlemelere göre, Abu Dabi televizyon kanalı için çalışan bir muhabirin yaralandığı kaydedilmişti.

BM, GAZZE'DE FAALİYETLERİNİ ASKIYA ALDI

BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı, Gazze kasabasındaki faaliyetlerini askıya aldığını açıkladı.

Ajans, İsrail topçusunun kuruma ait binayı vurması üzerine bu kararın alındığını duyurdu.

BİR İSRAİL ASKERİ SÖZCÜSÜ, PATLAMADAN KISA BİR SÜRE ÖNCE
REUTERS'DAN BÜROLARININ TAM YERİNİ SORMUŞ

Gazze kentinde İsrail füzelerinin isabet ettiği uluslararası medya kuruluşlarının bulunduğu Eşşuruk binasındaki Reuters haber ajansının bürosunun tam yerinin, İsrail tarafından saldırıdan kısa bir süre önce öğrenildiği kaydedildi.

Reuters'ın haberine göre, bir İsrail ordu sözcüsünün patlamadan kısa bir süre önce Kudüs'teki Reuters personeliyle, Gazze'deki bürolarının tam yerini öğrenmek üzere görüştü.

Reuters'ın saldırılar başlamadan önce orduya bürolarının koordinatlarını ilettiği ve kendilerine hedef alınmayacakları konusunda teminat verildiği belirtildi.

GAZZE'NİN TEL EL HAVA MAHALLESİNİN TAMAMINA YAKINI MUHASARA ALTINDA...

İsrail ordusu, Gazze kentinin Tel El Hava mahallesinin neredeyse tamamını ele geçirdi.

Gazze'deki yerel kaynakların verdiği bilgiye göre, dün gece yarısı sonrası hareketlenen tanklar, deniz kıyısı mahallede, bir çok evi ve binayı bombalayarak ilerledi ve Tel El Hava'nın merkezine kadar geldi.

Tel El Hava'da Filistinli militanlarla İsrail askerleri arasında çatışmalar yaşandığı belirtilirken, yakınlardaki bir evde bulunan bir Gazzeli, atılan bomba ve füzelerin seslerini duyduklarını ama evlerinden çıkamadıklarını anlattı.

Bir çok Tel El Hava sakini evlerinden kaçıp, mahalledeki BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nın okuluna sığınmaya çalışırken, binlercesinin evlerinde mahsur kaldıklarını belirtiliyor. Evlerinden çıkamayanlar, yerel radyoları arayarak, kendilerine yardım edilmesini istiyorlar.

Ancak bölgedeki Kızılhaç merkezinin de muhasara altında olduğu, buradaki ambulansların, sivil savunma ekiplerinin hareket edemedikleri belirtiliyor.

Edinilen bilgiye göre, ateş açarak ilerleyen tanklar, Tel El Hava'da bir çok binanın yanı sıra BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansının merkez binasının da bir duvarını vurdu. Ayrıca, İslam Üniversitesi'nin önündeki Telatini caddesi de vurulan alanlardan biri oldu.

İsrail tanklarının, Tel El Hava'da emniyet kuvvetlerine ait binaların hemen önünde oldukları belirtiliyor.

Tankların, Tel El Hava'nın bir diğer tarafında, Kudüs hastanesinin, Barselona parkının bulunduğu yerde oldukları söyleniyor. Kaçan sivillerin bazılarının da Kudüs hastanesine sığındıkları haber veriliyor.

ÖLENLERİN SAYISI 1066'YA ULAŞTI

İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki operasyonları devam ederken, hava kuvvetlerinin ve tankların bombardımanları gece ve sabah saatlerinde de durmadı. Operasyonlarda 11 Filistinli ölürken, 15'inin cesedi de daha önce vurulan yerlerdeki enkazlardan çıkarıldı.

Böylece Gazze Şeridi'nde 20. gününe giren operasyonlarda, 27 Aralıktan bu yana ölenlerin sayısının 1066'yı bulduğu bildirildi.

Gazze'deki kaynaklar ise sabah saatlerinde, kentin varoşlarında konuşlanmış bulunan tanklardan Tel El Hava çevresindekilerin, top ateşi açarak ilerlediğini kaydetti. Tel El Hava'da birçok Filistinlinin evlerini terk etmeye başladığı da belirtiliyor.

İsrail ordusu da gece boyunca 70 Hamas hedefini vurdu. Bölgenin güneyindeki Refah'ta, roketlerin saklandığı ve militanların roket fırlattığı bir caminin yanı sıra bir Hamaslı militanın evinin altındaki tünelin de vurulan yerler arasında olduğu bildirildi.

Gazze'deki yerel kaynakların verdiği bilgiye göre, bölgenin kuzeyindeki Beyt Lahya'da, Şeyh Zeyd bloklarının bulunduğu bölgenin sabah saatlerinde bombalanmasında 3 Filistinli hayatını kaybetti.

DÜNYANIN SESSİZ KALDIĞI VAHŞET!

Gazze'de Hamas'ın önde gelen liderlerinden Mahmud Zahar'ın evinin yakınında bulunan bir grubun üzerine atılan bombanın bir kişinin ölümüne neden olduğu, yine Gazze'nin Zeytun mahallesinde günün erken saatlerinde bir aracın hedef alındığı öğrenildi.

Gece yarısı ise Gazze'nin güneydoğusunda bombalanan bir bölgede 4 kişi hayatını kaybetti.

Gazze'deki sağlık görevlilerinin, daha önce bombardıman altında kalan Atatra mahallesinde, yıkıntıların altından 15 ceset çıkardığı da belirtiliyor.
Öte yandan operasyonların ilk günlerinde ağır yaralanan ve Mısır'a gönderilen iki Filistinlinin de dün gece öldüğü bildirildi.

Gece boyunca Gazze kentinde füze saldırıları da durmadı. Tel El Hava'da bir futbol sahasının yakınındaki evler de bombardımanın hedefleri arasında yer aldı. Tel El Hava'nın varoşlarında Filistinli militanlar ile İsrail askerleri arasında yoğun çatışmalar çıktığı da kaydedildi.

Dün geceki çatışmalarda 11 İsrailli askerin de yaralandığı
belirtiliyor.

GAZZE'DEN 14 ROKET SALDIRISI

Sabah saatlerinde Filistinli militanlardan da İsrail tarafına roket atışları hızlandı. Son iki saatte, Gazze tarafından İsrail'e 14 roket saldırısı düzenlendi. Operasyonun başlangıcından bu yana İsrail tarafına atılan Kassam roketleri ile Grad ve Katyuşa roketlerinin sayısının 700'ün üzerinde olduğu belirtiliyor.

Sabahki roketlerden 5'i, sınırın hemen yakınlarındaki Sderot kentinin açık alanlarına, 3 roket de yine Eşkol Bölge Konseyi sınırları içindeki arazilere düştü. Gazze'den atılan roketler, yaralanma ya da hasara neden olmadı.

Bu arada Hamas'ın internet sitesi, dün akşam saatlerinde, Aşdod kentinin organize sanayi bölgesinde bir zirai ilaç tesisinde meydana gelen ve İsrailli yetkililerin, elektrik kontağından kaynaklanmış olabileceğini söyledikleri yangınla ilgili olarak, tesisi kendilerinin vurduklarını öne sürdü.

SABAH