İranlı nükleer çalışmalar yapan 32 yaşındaki bilim adamı Mustafa Ahmedi Ruşen'in Tahran'da otomobiline bırakılan bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetmesinin yankıları sürerken, İsrailli üst düzey bir askeri yetkilinin sözleri dikkat çekti.

İsrail basınına bugün yansıyan ve dünya medyasında da yankı bulan habere göre İsrail ordu sözcüsü Tuğgeneral Yoav Mordechai, İranlı bilim adamının öldürülmesinin ardından sosyal paylaşım sitesinin duvarına dehşet verici bir ifade yazdı. Mordechai, "İranlı bilim adamını öldürerek kimin intikam aldığını bilmiyorum ama şu bir gerçek ki bir damla bile gözyaşı dökmedim" dedi. Mordechai'nin bu sözlerinin İsrail ve ABD basınına yansımasından sonra İran'ın nasıl bir tepki vereceği ise şimdiden merak konusu oldu.

Bu arada saldırının İsrailli bir askeri yetkilinin İsrail parlamentosunda yaptığı ve, "2012 İran'ın nükleer programının sona erdirilmesi ve üzerindeki baskıların niteliği açısından kritik bir yıl olacak" şeklindeki konuşmasından bir gün sonra gelmesi de dikkat çekti.

ABD: SALDIRIYLA BİR İLGİMİZ YOK
Amerika Birleşik Devletler (ABD), dün Tahran'da uğradığı bombalı saldırı sonucu hayatını kaybeden nükleer bilim adamı Mustafa Ahmedi Ruşen'in öldürülmesiyle bir ilgilerinin olmadığını açıkladı.
İranlı nükleer çalışmalar yapan 32 yaşındaki bilim adamı Mustafa Ahmedi Ruşen'in Tahran'da otomobiline bırakılan bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetmesinin ardından Tahran yönetimi ABD, İsrail ve İngiliz istihbaratını suçlamıştı.

Suçlamalara ilk yanıt ABD'den geldi. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton konuyla ilgili olarak gazetecilere yaptığı açıklamada, "ABD olarak İran'daki şiddet olaylarıyla ilişkilendirilmeyi kabul etmiyoruz. Biz, İran'ın komşuları ve uluslararası toplumla iyi ilişkiler kurması bir yol bulmasını arzuluyoruz. Onların, Kışkırtıcı davranışlara son vermelerini, nükleere faaliyetlerini sonlandırmalarını ve yeniden uluslar arası topluma katılmalarını istiyoruz" dedi.

Görgü tanıklarının ifadelerine göre Mustafa Ahmedi Ruşen'in otomobiline yaklaşan motosikletli bir kişi elindeki mıknatıslı bombayı araca yapıştırarak olay yerinden uzaklaşmış ardından da Ruşen'in aracı patlamıştı.

SON İKİ YILDA ÖLDÜRÜLEN 4. İRANLI NÜKLEER BİLİM ADAMI
Şu anda İran Atom Enerjisi'nin başında bulunan Feridun Abbasi Davani de 2010 yılında üniversitede profesörken benzer bir suikasta uğramış ancak kurtulmayı başarmıştı.

Bir başka İranlı nükleer çalışmalar yapan bilim adamı Mesud Ali Muhammedi ise Davani kadar şanslı değidi. Zira Davani 2 yıl önce arabasına yerleştirilen uzaktan kumandalı bombanın patlatılması sonucu hayatını kaybetmişti.

Son iki yılda İran'da öldürülen 4. nükleer bilim adamı olan Mustafa Ahmedi Ruşen, Tahran'daki bir üniversitede kimya profesörüydü. Ancak Fars Haber Ajansı'na göre Ruşen, aynı zamanda Natanz'daki uranyum zenginleştirme merkezinde de üst düzey yöneticiydi.