Bu savaş nicelik hem nitelik açısından farklı. İsrail düşmanca tavırlarını bu savaştan önce sürdürürken kendi iç problemlerinden kaynaklanan baskıyı dağıtmak için Gazze’ye yöneldi. Bu savaştan önce bir hafta boyunca Gazze’de belli hedefleri vurdular. İsrail’in ikinci amacı El Fetih ile Hamas arasındaki uzlaşı hükümetine izin vermemekti.
 
FİLİSTİNLİ DİRENİŞÇİLER ESKİSİ GİBİ DEĞİL
 
Filistin açısından ise 2008’de direnişçiler tecrübe edindi. Hamas, İslami Cihad ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi nasıl silah edineceklerini öğrendiler. Çok hızlıca vurup kamufle olabiliyorlar. Önceden birkaç yerde olan roket rampalarını bütün Gazze’ye yaydılar. İsrail sınırlarına doğru tünellerle rampaları yaydılar. Roketlerin Tel Aviv’e kadar gitmesi İsrail’i şaşırttı. 
 
ESKİ TÜFEKLERE GÖRE BU SAVAŞ FARKLI
 
Sokaklarında tek bir üniformalı asker ya da polisin görünmediği Gazze, İsrail’e karşı savaşını yeraltı tünellerinden veriyor. Birkaç eski tüfek militanın daha birkaç saat önce iki akrabasını kaybetmiş arkadaşlarını dinlerken bile olağanüstü bir şey yokmuş gibi davrandıkları sohbet ortamına girdim. Bu savaşın 2008 ya da 2012’dekilerden farkı ne diye sorduğumda söze Muhammed Süleyman başladı:
 
Ağır bombardımana rağmen Filistinli örgütler Mısır’ın ateşkes önerisine direniyor. Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, Hürriyet’e “Şartlarımız kabul edilinceye kadar ateşkesi kabul etmeyeceğiz. Şartlarımızı Katar ve Türkiye’ye ilettik. Şartlarımızdan geri adım atmayacağız” dedi. Zuhri İsrail’in Gazze’yi işgal etme ihtimaliyle ilgili de “İki kez girmeye kalkıştı ama başaramadı” diye konuştu.