Mısır seçimlerinden sürpriz şekilde ikinci çıkan Selefi Nur Partisi, ikinci sürprizi Mısır ile İsrail arasında imzalanan Camp David Anlaşması'na sadık kalacakları yönündeki açıklama ile yaptı.

Selefi Nur Partisi sözcüsü Yuseri Hamad'ın İsrail radyosuna yaptığı ''Mısır ile İsrail arasında imzalanan Camp David Anlaşması'na karşı değiliz. Anlaşmada bazı değişiklikler yapılması gerekiyor. Bu değişikliklerin yeri ise müzakere masasıdır'' şeklindeki açıklama, İsrail tarafından memnuniyet ile karşılandı.

Nur Partisi'nin Camp David Anlaşması hakkındaki açıklamasını hoş karşıladıklarını kaydeden İsrail Maliye Bakanı Yuval Steinitz, anlaşmanın yeniden gözden geçirip düzeltilmesi isteğini reddettiklerini vurguladı.

Steinitz, yaptığı açıklamada, Kahire'nin İsrail için bir tehdit kaynağı haline gelmemesini temenni ettiklerini vurguladı.

Yediot Ahranot gazetesi, ''Selefiler oyunun kurallarından sapmayacak'' başlıklı haberinde, İslamcı Nur Partisi'nin Camp David Anlaşması'nın bazı maddelerinin düzeltilmesi şartıyla barış anlaşmasına saygılı kalacaklarını yazdı.

İsrail yetkililer, Nur Partisi'nin müzakere etmek istediği maddelerin, İsrail'e ihraç edilen doğalgaz fiyatını arttırmak ve Sina'da bulunan Mısır askeri güçlerinin çoğaltılması ile sınırlı kalacağını tahmin ediyorlar.

İsrail'den yayın yapan TV-10 ise Selefiler konusunda endişeye sahip olan İsrail'in, Nur Partisi sözcüsü Yuseri Hamad'ın açıklamalarının ardından rahatladığını savundu.

TV-10, İsrail medyasının Nur Partisi'nin açıklamasıyla ilgili ''İsrail artık Selefiler konusunda rahat'' yorumu yaptıklarını duyurdu.

İsrail'den gelen olumlu tepkiler üzerine bazı medya organlarına yeni açıklamalarda bulunmak durumunda kalan Selefi Nur Partisi'nin sözcüsü Yuseri Hamad, Camp David ile ilgili tutumlarının ahde vefa ilkesinden kaynaklı olduğunu belirterek, ''Eski rejim tarafından imzalanan anlaşma ile ilgili sözümüze sadık kalmalıyız'' dedi.

Hamad, Nur Partisi'nin İsrail ile ilişkiler konusunda Mısır toplumundan farklı düşünmediğini anlatarak, İsrail'in halen İslam aleminin kutsal topraklarından bir parçasını işgal altında tuttuğunu hatırlattı.

İsrail ile ilişkileri normalleştirmeye çalışmadıklarını söyleyen Hamad, sadece Camp David Anlaşması'na saygılı olacakları yönünde bir açıklamada bulunduklarının altını çizdi.

İsrail iyi ilişkiler içerisinde olduğu Hüsnü Mübarek rejiminin halk ayaklanması sonucunda yıkılmasının ardından yapılan ilk demokratik ve özgür seçimlerde İslami partilerin yüzde 70 oy oranına ulaşmasından endişe duyuyor.

İsrailli diplomatik kaynaklar iki hafta önce İsrail'in Kahire'ye atadığı yeni büyükelçinin, İslamcı gruplarla iletişim kurmak için çalışacağını açıklamışlardı.

İsrail ile Mısır arasında 1979 yılında imzalanan Camp David Anlaşması, İsrail işgali altındaki Sina bölgesinin Mısır'a bırakılması karşılığında Sina'nın askerden arındırılmasını, İsrail ile Mısır'ın diplomatik olarak bir birlerini tanıyarak karşılıklı siyasi ve ekonomik ilişki kurmasını öngörüyor.

Mısır'da 30 yıllık Hüsnü Mübarek rejiminin devrilmesiyle Mısırlı aydınlar ve politikacılar, söz konusu anlaşmanın Mısır'ın aleyhine olduğunu sıkça dillendirerek, Camp David'in geleceğini sorguluyorlar. (AA)