Mayın tartışmalarına değinen Başbakan, “İsraillilere peşkeş çekeceksiniz” yakıştırmaları yapıldığını belirterek, "Bu hatalara biz de düştük. İşsizlik var diyorsun. 1 milyar dolarlık yatırım yapacak. Buradaİzak değil Hasan çalışacak" dedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Düzce il kongresinde seçim sonuçlarını değerlendirerek, “Bize oy versin ya da vermesin her bir vatandaşımızın emaneti bizdedir. Her bir vatandaşımızın, kardeşimizin emniyeti bizim mesuliyetimizdedir” dedi.
Mayın tartışmalarına da değinen Erdoğan, “İsraillilere, Yahudilere peşkeş çekeceksiniz” diye yakıştırmalar yapıldığını belirterek “Düşüncesine güvenmeyen bir ülke, inancına güvenmeyen bir topluluk, inanç ve düşünce hürriyetinden bahsedemez. Ondan sonra bir ufacık topluluk sizi terbiye eder. Türkiye Cumhuriyeti bu kadar cüce bir ülke değildir. Burada İzak çalışmayacak, Hasan, Mehmet çalışacak” dedi.
AKP"nin 19 Temmuz Kapalı Spor Salonu"nda yapılan Düzce 3. Olağan İl Kongresi"ne katılan Erdoğan, yaklaşık 800 partiliye seslenirken muhalefete yüklenerek şunları kaydetti:

6 MADDE 2 HAFTA 4 GÜNÜMÜZÜ ALDI: Diyorum ki "Gelin, bir yanlış mı var, açıklayın ama önerinizi söyleyin. "İstemezük" demeyin. Ama ne yazık ki göremedik. Hep engelledi. Bir mayın temizleme olayı yaşadık. Altı madde, iki hafta dört günümüzü aldılar. Suriye yaptı. Biz de yapalım istedik ve bölgede yaklaşık 210 bin dönümlük organik tarım yapabileceğimiz alan kazanalım. Hemen yakıştırma başladı. Biz ülkemizin menfaatleri neyi gerektiriyorsa bunun güvenliğinden tutunuz, alacağımız neticeye karşı her şeyin tedbirini alırız. Bu kadar basit mi küresel sermaye, şu dinden, bu dinden geldi diye "Eyvah Türkiye elden gidiyor" demek. Yıllarca yapıldı. Farklı etnik kimlikte olanlar kovuldu. Acaba kazandık mı? Aklıselimle düşünülmedi. Bu faşizan bir yaklaşımın sonucuydu.

BİZ DE HATA YAPTIK: Bu hatalara zaman zaman biz de düştük ama aklıselimle düşününce, şöyle bir başımızı iki elimizin arasına aldığımızda hakikaten ne yanlışlar yapmışsınız diyorsunuz. Bu iddiaların içinde bulunanların hepsi "görüşmeyin" dedikleri ülkelerle geçmişte anlaşmalar yaptı. Açın cemaziyelevvellerine bakın, hepsi "Amerika ile acaba nasıl bir araya gelebiliriz" diye hep bunun gayreti içine girmişlerdir. İsrail"e taan eder, ama bakın dosyalarına, onların da İsrail"le ne tür anlaşmalar içinde olduklarını görürsünüz. Paranın dini, milleti, ırkı olmaz. 500 milyon dolarlık, 1 milyar dolarlık yatırım yapacak, istemezsin. Yahu işsizlik diyorsun, işte buyur. Burada kim çalışacak? İzak çalışmayacak Hasan çalışacak, Ahmet, Mehmet çalışacak...Bu bağnaz zihniyetle aydınlık yarınların Türkiye"sine yürünmez.

SEÇİM 2011 YA DA 2012 YILINDA: Partililere seslenirken, “2011"de mi olur, 2012"de mi olur? Yapılacak milletvekili seçimlerinden Düzce, bu gücünü daha da artırarak çıkmalı” diyen Erdoğan, bir gazetecinin, “Seçim tarihiyle ilgili yeni bir tartışma yarattınız. 2011 ya da 2012 olabilir, henüz bilmiyorum dediniz” sözlerine, “Kararını biz vermiyoruz da onun için” yanıtını verdi.
Erdoğan, İsrail karşıtlarıyla ilgili açıklamaların sorulması üzerine de, “Bunu ilk defa bugün yapmıyorum arkadaşlar. Her zaman söylediğim gerçek bu” karşılığını verdi.