İsrail, BM"ye sunduğu raporda geçen yıl Gazze saldırıları sırasında beyaz fosfor kullanan iki üst düzey subayına disiplin cezası verdiğini açıkladı.

Bu açıklamayla İsrail ilk kez fosfor suçlamalarını kabul etmiş oldu

Tuğgeneral Eisenberg ile Albay Marka hakkında, 15 Ocak"ta fosfor bombası kullandıkları suçlamasıyla soruşturma açıldı. İki asker sadece disiplin cezası aldı.

İSRAİL"İN Gazze"ye Aralık 2008-Ocak 2009 arasında düzenlediği, 1400 Filistinli"nin ve 13 İsrailli"nin ölümüne yol açan saldırıların en tartışmalı konularından biri, İsrail ordusunun fosfor bombası kullanmasıydı. İnsan hakları örgütleri ve BM tarafından hazırlanan Goldstone Raporu"nda İsrail"in solunum sisteminde sorunlara yol açan beyaz fosforu sivil yerleşim alanlarında kullandığı belirtilmişti. Ancak İsrail bugüne kadar bu iddiaları reddediyordu. Ancak İsrail hükümetinin Golstone Raporu"na resmi yanıtında, fosfor bombası kullanıldığı dolaylı yoldan da olsa kabul edildi. Gönderilen yanıt metninde, Gazze"deki BM merkezine beyaz fosfor atılmasıyla ilgili olarak iki üst düzey subaya disiplin cezası verildiği ifade edildi. Hala İsrail"in Gazze birliğinin komutanı olan Tuğgeneral Eyal Eisenberg ile Albay Ilan Marka hakkında saldırıların son gününden iki gün önce, yani 15 Ocak"ta fosfor bombası kullandıkları suçlamasıyla soruşturma açıldı. İki yetkilinin bu son derece yakıcı mühimmatın kullanılmasıyla insan hayatını tehlikeye attığı suçlamasıyla disiplin cezası aldıkları da belirtildi ancak cezanın detayı açıklanmadı. Ancak İsrail Ordusu akşam yayınladığı açıklamayla askerlerin ceza almadığını duyurdu. Fosfor bombası kullanıldığı açıklamalarına ise bir yalanlama gelmedi.

İsrail Davut Yıldızı"yla hedef göstermiş!

İSRAİL"İN Gazze saldırıları sırasında Filistin topraklarına 60 metre çapında bir Davud Yıldızı"nın çizildiğinin ortaya çıkması da tartışma konusu oldu. Jerusalem Post"un haberine göre, çizilen yıldızın göründüğü uydu fotoğrafı, BM tarafından geçen temmuzda Güney Afrikalı hukukçu Richard Goldstone"a sunuldu. Görüntünün 3 Ocak ile 10 Ocak 2009 arasında çekildiği belirtildi. İsrail ordusu kaynakları, yıldızın hava kuvvetlerine karadaki askerlerin nerede görev yaptıklarını göstermek amacıyla çizilmiş olabileceğini öne sürüyor. Ayrıca çizgilerin çapının daha küçük olması nedeniyle bunun bir tankla değil, bir jiple çizilmiş olabileceği kaydediliyor. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yigal Palmor, askerlerin böyle bir iz bırakmasının bölgeye zarar verdiğine inanmadığını söyleyerek, “Bununla ilgili bir şikayet yoksa ve kimse farketmemişse, o zaman olmuş bir şey yoktur ortada” dedi. / vatan