Başbakan Erdoğan ile İspanya Başbakanı Jose Luis Rodrigues Zapatero, Medeniyetler İttifakı çerçevesinde 3. zirve toplantısını Ankara’da gerçekleştirdi.

Görüşme sonrası ikili basının karşısına çıkarken, gazetecilerden Erdoğan'a, BM'nin Mavi Marmara raporu sonrası Türkiye – İsrail ilişkileri soruldu.

İsrail’in tutumu üzerine atılması gereken adımları attıklarını ve bunların ilk hamle olduğunu belirten Erdoğan, "Diğer planlar da devreye girecek" dedi.

Başbakan Erdoğan, 9 Türk vatandaşının şehit edilmesi sonrası yaşanan süreci aktardığı konuşmasında, "İsrail’in siyasi manevraları karşısında atmamız gereken adımlar ortaya çıktı ve ilk adımları attık. Bu nihai değil" dedi.

"Bu süreç içinde diğer planlar da devreye girecek" diyen Erdoğan, "Bizim taleplerimiz yerine getirilmediği sürece normalleşmenin olması mümkün değil. Böyle bir adımı atmayacaklarını açıkladılar ve bizler de adımımızı atmış bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

MEDENİYETLER İTTİFAKI VE FİLİSTİN

Başbakan Erdoğan, basın toplantısının başında, 3. zirvesi yapılan Medeniyetler İttifakı’na değindi:

"Şunu özellikle belirtmek isterim ki Türkiye ve İspanya, aynı değerleri paylaşan iki ülke olarak uluslararası meselelere yapıcı ve çözüm getirici bir vizyon ile yaklaşmaktadırlar. Bunu en büyük ispatı Medeniyetler İttifakı Projesi'dir...

Şunu herkesin görmesi gerekiyor; dünya artık iki kutuplu, soğuk savaş parametrelerinin geçerli olduğu bir dünya değil. Bunları artık çok çok geride bıraktık. Günümüz dünyası, farklı ırk, inanç ve kültürlere ait insanların barışa dayalı bir gelecek inşa etmelerini gerektiriyor.

Ve bunun için biz siyasilerin, biz liderlerin, ortaya çok önemli tavırlar koyması gerekiyor. Öyle zannediyorum ki bu yılın BM Genel Kurulu, bunun önemli bir sınavını verecektir. Bu önemli sınav da Filistin sorunuyla ilgili, Filistin'in devlet olma ideallerini gerçekleştireceği bir sınav olacaktır. Bu konuyu da değerli mevkidaşımla görüştük ve bunu adımını da kararlı şekilde atıyoruz, atacağız."

AVRUPA BASKETBOL ŞAMPİYONASI

Başbakan Erdoğan, Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda Türkiye ile İspanya arasında oynanan maça da değindi. Erdoğan, ''Ama bir de tabii dün akşam İspanya-Türkiye, o yönden güzel bir gelişme oldu. Ve İspanya'yı yenmek suretiyle de malum gruptan şansı yakaladık. Bundan dolayı da özellikle teşekkür ediyorum. Futbolda da İspanya tartışılmaz'' dedi.

Basketbol maçı, İspanya Başbakanı Zapatero’ya da soruldu ve o da, "Maçı izlemediğim için değerlendirme yapmam yanlış olur. Önemli olan iki ülkenin de tur atlamış olması..." dedi.