BATI ŞERİA'DA BARİYER SÖKÜLÜYOR
 
İsrail Pazar günü Filistinlilerin 'çevrilmeye'(yahudi yerleşim bölgeleri çevresine kurulan bariyerler aracılığıyla)yönelik muhalefetlerinin sembolleştiği Bilin köyü yakınında bulunan ihtilaflı bir Batı Şeria bariyerinin bir bölümünü sökmeye başladı.
 
ZAFERE İŞARET EDİYOR
 
Güzergah değiştirme Bilin'de yaşayan sakinler ve onların mücadelesini destekleyen uluslararası gruplar açısından büyük bir zafere işaret ediyor.
 
DÖRT YIL SONRA GELEN SÖKÜLME
 
Yüce mahkemenin bu bariyerin kaldırılmasına dört yıl önce hükmetmesinin ardından Bilin köyü yakınlarındaki bariyer bölümünün sökülmesine başlanıyor. Mahkemenin aldığı bu karar İsrail ordusunun, bu köyün yakınlarında bulunan Modiin Illit yerleşim yerinin güvenliği açısından bu rotanın gerekli olduğu, söylemi ret edilerek alındı.
 
BARİYERİN YERİNE DAHA KISASI VE DAHA DAR ALAN KAPSIYANI  GELİYOR
 
Bölgedeki İsrailli tugay komutanı general Saar Tsur, ordunun bariyerin 3.2 kilometre uzunluğundaki bölümünü parçalara ayırma işleminin başladığını ve bu bariyerin yerini yerleşim yerinin bitişiğinde 2.7 kilometre uzunluğundaki bir duvarın alacağını, bu yeni rotanın orduyu, potansiyel sızmalar olduğu takdirde, daha kısa bir sürede karşılık vermeye zorlayacağını söyledi; "bu yeni bir tehdit fakat bununla baş edebiliriz." dedi.
 
ELEŞTİRİLER: ROTA ZORLA TOPRAK ALMAK İÇİN TASARLANMIŞTI 
 
İsrail bariyeri 2002'nin sonlarında Filistinli saldırılarına karşı inşa etmeye başladı. Fakat bu bariyerin uzantıları Batı Şeria'nın içine kadar giriyor ve eleştiriler bu rotanın Filistinlilerin devlet  kurmak için istedikleri toprağın zorla elden alınması için tasarlandığı yönünde.
 
'55 HEKTAR FİLİSTİNLİLERE GEÇECEK'
 
Tsur yeni rotayla birlikte  55 hektarın Filistinlilere geçeceğini söylüyor. Projenin maliyeti ise 9 milyon dolar.