İsrail, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu'nun (BMİHK), Batı Şeria'da inşa edilen Yahudi yerleşim birimleri hakkında incelemelerde bulunmak üzere görevlendirdiği 3 kişilik uzmanlar heyetiyle işbirliği yapmayacağını bildirdi.
"BU MİSYON HATALI VE ÖNYARGILI"
BMİHK misyonunu ''hatalı ve önyargılı'' olarak niteleyen İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yigal Palmor, ''Bu misyon, bünyesinde BMİHK'nın İsrail'e yönelik davranışına ilişkin doğasında bulunan çarpıklığı ve önemli insan hakları öncelikleri sırasının demokratik olmayan ülkelerce gasbedilmesini barındırıyor'' dedi.
"ESED HALKINI KATLEDERKEN.."
Uzmanlar heyetiyle işbirliği yapmamalarına gerekçe olarak, ''dünyanın başka kesimlerinde önemli insan hakları ihlalleri bulunduğu sırada İsrail üzerine orantısız bir şekilde odaklanılmasını'' gösteren Palmor, ''Pek çok olay arasından sadece bir örnek olarak, Esed rejiminin kendi halkından binlerce kişiyi katlettiği sırada BMİHK buna, sanki kanun tekliflerini onaylayacakmış gibi sadece sembolik bir zaman ayırırken, kaynaklarını takıntılı bir şekilde, bir kez daha İsrail üzerinde yoğunlaştırıyor'' ifadelerini kullandı.
BM YERLEŞİMLERİ HUKUKİ BULMUYOR
BMİHK'da, mart ayında kabul edilen bir karar uyarınca İsrail'in Batı Şeria'da inşa ettiği Yahudi yerleşim birimlerinin Filistin halkı üzerindeki etkisini incilemek amacıyla bir heyet oluşturulmuştu.
Konuya ilişkin bugün açıklamada bulunan BMİHK Başkanı Laura Dupu Lasserre, bu amaçla, ''Fransa'dan Christine Chanet, Botsvana'dan Unity Dow ve Pakistan'dan Esma Cihangir'' adlı 3 kadın uzmanın atandığını duyurmuştu.
Dupu Lassere, uzmanların görevinin İsrail tarafından inşa edilen Yahudi yerleşim birimlerinin ''Filistin halkının, sivil, siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel hakları'' üzerindeki etkisini incelemek olduğunu belirtmişti.
İsrail'in 1967 Savaşı'nın ardından işgal ettiği Batı Şeria ile doğu Kudüs'te açılan Yahudi yerleşim birimleri, BM tarafından uluslararası hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle kanunsuz olarak kabul ediliyor. (BRK)