Son olarak Doğu Kudüs’te bin 100 yeni Yahudi yerleşim bölgesi için onay veren İsrail’in bu tavrı en önemli destekçilerini bile kızdırdı. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, Başbakan Netanyahu’ya, “Bu yaptığınızı aklım almıyor” diye tepki gösterdiği öğrenildi.

İSRAİL, ORTADOĞU DÖRTLÜSÜ’NÜ TAKMIYOR

Filistin’in BM’ye üyelik başvurusunun hemen ardından Salı günü İsrail hükümeti, Filistinlilerin “başkenti” olarak gördükleri Doğu Kudüs’te bin 100 evin yapılmasına onay vermişti. Oysa Filistinliler, ABD ve diğer Batılı ülkelerin ısrar ettiği “barış görüşmelerine” özellikle İsrail’in yeni Yahudi yerleşim bölgeleri açma politikasına tepki göstererek son vermişti. Kudüs’ün doğu bölgesindeki her türlü yapılaşmaya karşı çıkan Filistinliler, Doğu Kudüs ile bitişiğindeki Batı Yaka’da yerleşim yeri inşaatlarının durdurulmasını talep ediyor. Filistinlilere göre İsrail bu tavrıyla, görüşmelerin yeniden başlaması yönünde bildiri yayınlayan ve ABD, AB, BM ve Rusya’dan oluşan Ortadoğu Dörtlüsü’nün çağrısına açıkça “hayır” demiş oluyor.

MERKEL: PROVOKASYONDAN UZAK DURUN

İsrail’in yeni yerleşim planı Almanya Başbakanı Angela Merkel’i de kızdırdı. Alman medyasında yayınlanan haberlere göre Cuma günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefon görüşmesi yapan Merkel, İsrail’in kararını sert bir dille eleştirerek, İsrail’in Ortadoğu’da barıştan yana olduğu konusunda kuşkuları olduğunu söyledi. Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert’e dayandırılan haberde Merkel’in Doğu Kudüs’te yeni Yahudi yerleşim yeri açma planı ile ilgili Netanyahu’ya, “Bu yaptığınızı aklım almıyor” dediği kaydedildi. Merkel’in Netanyahu’ya İsrail hükümetini oluşturan partilerin provokasyondan uzak durmaları gerektiğini ve bir an önce Filistinlilerle iki devletli bir çözüm için görüşmelerin başlatılmasını söylediği belirtildi.