Euro Bölgesi’nde yaşanan borç krizi dalgasında, yardım istemesine kesin gözüyle bakılan İspanya, sonunda Avrupa Birliği’nden (AB) yardım almayı kabul etti.İspanya hükümetinin finansal yardımı, zor durumadaki bankaların sermaye artırımı için alacağını belirten İspanya Ekonomi Bakanı Luis de Guindos, “AB’den yardım alacağız. Bu yardım sadece bankacılık sistemi için kullanılacak. Ülke ekonomisi için herhangi bir kemer sıkma programını uygulamaya koymayı düşünmüyoruz” dedi. Avrupa’nın en büyük dördüncü ekonomisi olan İspanya, aynı zamanda Euro Bölgesi’nin almayı kabul eden dördüncü ülkesi oldu. İspanyol bankalarının, toplamda 100 milyar Euro’dan fazla sermaye artırımına ihtiyaç duyabileceği öne sürüldü.

ESM ya da EFSF kullanılacak

İspanya’nın zor durumdaki bankalarının sermaye yapısını kuvvetlendirmek için ülkenin banka kurtarma fonu FROB ile birlikte gerekli mekanizmanın devreye alınacağını vurgulayan Guindos, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Zor durumdaki bankaların yapısını kuvvetlendirmek için, Avrupa’dan alacağımız yardımla bazı bankalarında sermaye artırımına gideceğiz. Bankalar için hangi kurtarma programının devreye alınacağına henüz karar verilmedi. Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF) ya da Avrupa İstikrar Mekanizması’ndan (ESM) birini tercih edeceğiz. Bankaların ne kadarlık bir sermaye ihtiyacı olduğunu ise bu ay sonunda bağımsız otoriteler tarafından yapılacak ölçümlerin ardından belrleyeceğiz. Bu noktada Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) herhangi bir yardım talebimiz olmayacak. IMF bize sadece danışmanlık görevini sürdürecek.”

İhtiyaçları biliyoruz

Euro Bölgesi’ndeki 17 ülkenin ekonomi bakanları ile gerçekleştirilen videokonferansın ardından açıklama yapan Guindos, İspanya’nın bankalar için alacağı yardımda emniyet payının da bulunmasının önemine vurgu yaparak şunları söyledi: “Hükümet olarak, finansal sektörün nelere ihtiyaç olduğunu iyi biliyoruz. Sektörde yapacağımız yeni sağlamalarla, sermaye artırımı için gerekli finansal kaynakları devreye sokacağız.” İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, 10 gün önce yaptığı açıklamada bankacılık sektörünün kuvvetli olduğunu ve yardıma ihtiyaç duymayacağını söylemişti.