İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Euro Bölgesi maliye bakanlarına kriz toplantısı çağrısında bulunarak, ülke için en iyisi olacaksa, Avrupa kurtarma fonundan ülke tahvillerini almalarını istemeyi düşünebileceğini söyledi.

DAHA FAZLA DETAY GÖRMEK DURUMUNDAYIM

Rajoy dün Madrid'de yaptığı basın toplantısında, bir istekte bulunup bulunmayacağına ilişkin soru üzerine, "Her zaman ne yaptıysam onu yapacağım. İspanyolların en iyi çıkarı neyse onu" dedi ve "Destek arama konusunda karar almadan önce, Avrupa Merkez Bankası'nın planlamakta olduğu tahvil alımları ve olağan dışı tedbirler konusunda daha fazla detay görmek durumundayım" değerlendirmesinde bulundu.

BU YILIN EN HIZLI ARTIŞINI GÖSTERDİ

İspanya ve İtalya'nın borçlanma maliyetleri 2 Ağustos'ta, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin euro hükümetlerinin kurtarma fonu ile paralel bir şekilde, merkez bankasının da ülke borçlanma kağıdı alabileceği bir plandan bahsetmesi ve ardından, bu konudaki detaylar üzerinde önümüzdeki haftalarda çalışılması gerektiğini söylemesinin ardından, bu yılın en hızlı artışını gerçekleştirdi. Plana göre, ülkeler, koşulları daha da sıkılaştırma karşılığında yardım isteyebilecekler.

TOPLANTI ÇAĞRISINDA BULUNDU

Rajoy, Avrupa Birliği Başkanı Herman Van Rompuy'a gönderdiği ve içeriği dün açıklanan bir mektupta, euro grubu maliye bakanlarına, "euronun geri dönülemezliğinin" garanti edilmesini sağlayacak tedbirleri "mümkün olduğunca çabuk" almak için bir toplantı çağrısında bulundu. Rajoy, önceki çabaların başarısız kalmasından dolayı, borçlanma maliyetlerini düşürmek üzere tahvil piyasalarında yapılması tasarlanacak hareketin "derin, güçlü ve etkisi zamana yayılan" şekilde olması gerektiği uyarısında bulundu.

Euro Bölgesi maliye bakanları, Ansa haber ajansının kaynağını belirtmeden verdiği habere göre, olası İspanyol tahvilleri alımı ve Yunanistan'ın ekonomik durumunu görüşmek üzere, 3 Eylül'de toplanacak.