İran Sanayi ve Maden Bakanı Ali Akbar Mehrabian ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün bugün masaya oturarak işi nihai aşamaya getirmesi bekleniyor.

Sabah Gazetesi'nin haberine göre anlaşma halinde üretim Türkiye'de olacak. Yıllardır gündemde olan ve bir çok İslam ülkesinin dahil olacağı belirtilen ortak otomobil projesi hız kazandı.

Daha önce "Güçlerimizi birleştirirsek, dünyanın en iyi aracını üretebiliriz. Amacımız, insanların İslami gururlarını kabartmaktır" diye açıklamalar yapan İranlı Bakan Mehrabian, projeyi 2011'e kadar sonlandıracaklarını açıklamıştı.

ÜÇ YAKIT ALTERNATİFİ

Halihazırda Samand markası ile üretim yapan fabrikanın ürettiği araçlar Türkiye'de de satılıyor. Samand'ın Türkiye distribütörü olan MYS Otomotiv'in Genel Müdürü Yiğit Seskır uzun süredir bu proje üzerinde çalıştıklarını ve Türkiye'de üretim yapacaklarını söyledi.

Seskır, "Üç değişik yakıt alternatifi olan araçlar yapılacak. Doğalgaz, benzin ve dizel. Şu anda üretim kapasitesi ve yer konusunda görüşmeler sürüyor" dedi.

Yeni bir model yaratılacağını da belirten Seskır, ortak üretim yapacaklarını söyledi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İran ziyaretinde gündeme gelen 'Serbest Sanayi Bölgesi' projesini de masaya yatıracak.

Sınırda kurulması planlanan enerjiyi İran'dan teknoloji ve know-how'ı Türkiye'den alacak olan proje kapsamında ortak komisyon çalışmaları yapılacak.

Heyette bunun dışında konuşulacak konular arasında alüminyum ve demir çelik yatırımları bulunuyor./milliyet