Mısırlı Kıpti işadamına İslami giyim kuşam tarzına, Disney'in çizgi film kahramanlarının kullanıldığı twitter mesajı ile hakaret ettiği için dava açılmasına karar verildi.

Mısır'ın telekom baronları arasında yer alan,Orascom Telecom, MobiNiL ve Al-Masry Al-Youm şirketleri sahibi Naguib Sawiris, 25 Haziran tarihinde, Mickey Mouse'u sakallı, Minnie Mouse'u peçeli olarak betimleyen ve bu karikatür yoluyla İslami kıyafetleri aşağıladığı belirtilen bir twitter mesajı attı.

Bu mesaj üzerine başka Selefi gruplar olmak üzere ülkenin Müslüman grupları, Hıristiyan politikacı Naguib Sawiris'e büyük tepki gösterdi. Sawiris sahibi ve ortak olduğu şirketler hakkında boykot kampanyası başlatıldı. Tepkiler günden güne büyüdü...

Sawiris, tepkiler üzerine gönderdiği mesaj ve karikatür için  özür diledi, ancak bu özür ne onun işlerinin düzelmesine yetti ne de onu hakim karşısına çıkmaktan kurtarabildi.

Onun dini tahkir ettiğine dair raporlar yayınlandı ve mahkeme önünde hesap vermesi istendi.

Bir grup Müslüman hukukçu tarafından başlatılan kampanya sonucu  Orascom Telecom'un sahibi olan Hıristiyan politikacı Naguib Sawiris'e dava açılmasına karar verilmişti. Başta Memduh İsmail ve Cemaat ül İslamiye avukatları olmak üzere, 14 avukatr İslami simgeler ve kıyafetlerle kasten alay eden Sawiris'e dava açtılar.

Avukat İsmail Sawiris anayasada, İslamiyet'in devlet dini olduğunu ve İslam şeriatının mevzuatın ana kaynağı olduğunu belirterek işadamının cezalandırmasını talep etti.

Kahire Savcılığı yapılan başvurular üzerine dava açılmasına karar verdi. 

Temmuz ayında, Müslüman Kardeşler Özgürlük ve Adalet Partisi başkanı Muhammed Morsy Sawiris işadamını eleştirdi ve onu "eski rejimin yozlaşmış simgesi" olarak nitelendirdi.

Mısır'da Müslüman grupların hakimiyetinden rahatsız olan kitleler ise işadamı üzerinden inançlara baskı yapıldığını iddia ederek, bu davanın siyasi olduğunu savunuyorlar...

(Haber 7)