İsrail"in muhafazakar Jerusalem Post gazetesince yayımlanan bir makalede, “İslamcılar, yavaşça Türk ekonomisinin kontrolünü ele geçiriyor. Kontrol de, Türk ekonomisine akıtılan ve kaynağı belli olmayan milyarlarca dolar geliyor” savı dile getirildi. Makalede ayrıca, “Suudi Arabistan ve Malezya gibi ülkelerin 2000 yıllarının başından beri AKP"yi finanse ettikleri” iddiasında bulunuldu.

“Türkiye: Avrupa"nın Değişim Aracı” başlığını taşıyan makale, Azar Azadi imzasıyla yayımlandı ancak makalenin sonunda, “Yazar kimliğini korumak için bir takma ad kullanıyor” denmesi dikkat çekti.

AKP"nin referandum kampanya sırasında “kullandığı taktikler”in sert dille eleştirildiği makalede ”Ulusalcılar ve laikler, yavaşça Türk ekonomisinin kontrolünü ele alan İslamcılar tarafından marjinalleştiriliyor” görüşü öne sürüldü. Makale şöyle devam etti:

“Kontrol de, Türk ekonomisine akıtılan ve kaynağı belli olmayan milyarlarca dolardan geliyor. Ekonomistler, bu milyarlarca doların nereden geldiğini kesin bir biçimde söyleyemezken, yeşil para üzerinde tesis edilen bir ekonominin varlığının kanıtı ülkede ve ekonomik istatistiklerinde açık bir biçimde görünüyor.”

JPost"taki makalede ayrıca, Suudi Arabistan ve Malezya"nın “AKP"yi finanse ettikleri” savına da yer verildi. “Suudi Arabistan ve Malezya gibi ülkelerin Türkiye"de (ve dünya çapında) İslamcı yönetişimdeki artışı etkileme yönündeki dış politikasının bir parçası olarak 2000 yıllarının başından beri AKP"yi finanse ediyor. Bu hafta Türk ve İranlı yetkililer, İran"ın bağış olarak milyonlarca(dolar) sağlayacağı haberlerini küvetli bir biçimde yalanladı.”

İngiliz Telegraph gazetesinin bu yöndeki haberinin, kaynak olarak Türkiye"de Batılı diplomatları göstermesine karşın geri çekildiği kaydedilen makaleme İran"ın mal ve hizmetlerini satmak için Türkiye"yi kullanacağı öne sürülürken de Türkiye için “Ülke, hızlı bir biçimde yaptırımlar öncesi Dubai ve Birleşik Arap Emirlikleri"nin oynadığı rolünü üstleniyor. Bu kayma nedeniyle birkaç yıl içinde ticaret hacminin 30 milyar dolara çıktığını görebiliriz” diye yazdı.