Özellikle bayanların bu konuda daha duyarlı olmasını isteyen uzmanlar, ıslak mayoların vajinal mantar oluşumuna neden olduğunu belirttiler.

Yaz aylarıyla birlikte havuz ve denize sıkça girilmesi, başta mantar olmak üzere diğer enfeksiyonları da beraberinde getirdiğini belirtildi. Özellikle bayanların bu konuda dikkatli olmasını isteyen Aydın Nysa Kadın Doğum Hastanesi Başhekimi Yalçın Yarar, özellikle vajinal mantarların yaz aylarında büyük oranda arttığını, bayanların, denize veya havuza girdikten sonra hemen ıslak mayolarını değiştirmesini ve ardından yapılacak genital temizliğin çok önemli olduğunu vurguladı.

Kadın hastalıklarıyla ilgili olarak öncelikle vajinanın yapısının bilinmesi gerektiğini belirten Aydın Nysa Doğum Hastanesi Başhekimi Yalçın Yarar, vajina yapısının PH 3.5 ile 4 arasında bir asit ortam olduğunu ve bu ortam bozulduğu zaman vajinanın hemen enfeksiyona doğru yol aldığını belirtti. Bu durumda, vajinadaki birçok faydalı mikroorganizmanın hemen zararlı hale geçtiklerine dikkat çeken Dr. Yalçın Yarar, bu fizyolojik dengenin özellikle bazı dönemlerde bozulduğunu söyledi. Yarar, “Yaz aylarında insanlar doğal olarak denize ve havuza giriyorlar. Öncelikle suyun temizliği çok önemli. Bütün bunlara rağmen mantar enfeksiyonu havuza ya da denize girilmiş ve ıslak mayo ile uzun süre kalınmışsa vaginal floranın bozulmasına yol açmakta ve vaginal floaranın bozulması da mantar enfeksiyonlarına davetiye çıkarmaktadır. Mantar rutubetli, nemli ortamı çok sever. O yüzden ıslak mayo hemen değiştirilmelidir. Denizden eve veya otele gidildikten sonra derhal vajinal bir temizlik yapılmalı bu temizlikte vaginanın ph’ına uygun sıvılarla olmalı. Bu hanımlar için çok önemli bir sağlık kuralı olarak kabul edilmelidir" diye konuştu.

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png