CHP Genel Sekreter Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, TCK'da Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi hazırladıklarını açıkladı.


Teklif, TCK'nın, “Bir kişiye karşı insan onuruyla bağdaşmayan ve bedensel veya ruhsal yönden acı çekmesine, algılama veya irade yeteneğinin etkilenmesine, aşağılanmasına yol açacak davranışları gerçekleştiren kamu görevlisi hakkında 3 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur” şeklindeki 94. maddesine, “Bu madde ile bu maddede yazılı suçlardan dolayı verilen cezalar, para cezasına ve tedbirlerden birine çevrilemez ve ertelenemez” hükmünün eklenmesini öngörüyor.


TCK'nın 94. maddesi ile “Zor kullanma yetkisine sahip kamu görevlisinin, görevini yaptığı sırada, kişilere karşı görevinin gerektirdiği ölçünün dışında kuvvet kullanması halinde, kasten yaralama suçuna ilişkin hükümlerin uygulanacağını” içeren 256. maddesi nedeniyle açılan davalarda, zaman aşımı uygulanmayacak.
TCK'nın 94 ve 256. maddeleri nedeniyle verilen her türlü hapis cezalarında da zaman aşımı söz konusu olmayacak.


TCK'nın 256. maddesinde yazılı suçlardan dolayı verilen cezalar, para cezasına veya tedbirlerden birine çevrilemeyecek ve ertelenemeyecek.

GEREKÇE

Teklifin genel gerekçesinde, zaman aşımının, verilen cezaların ertelenmesi, para cezasına çevrilmesi veya başka tedbirlerin uygulanması işkence yasağının mutlaklığının önüne geçtiği ve cezasızlık durumu yarattığı kaydedildi.


Zaman aşımı süresinin uygulanması nedeniyle, işkence suçunun fiili olarak cezasızlık halinin oluşmasını sağladığı ve kamu görevlileri ceza alacak olsalar dahi, zaman aşımı süresinin dolması nedeniyle haklarında açılan davaların düştüğü bildirildi.


Gerekçede, yapılan bu değişiklikle işkence yasağının mutlaklığını zedeleyen adli, yasal ve pratik uygulamaların sona ermesinin amaçlandığı ifade edildi.
HÜRRİYET