1 milyon 600 bin yapının yüzde 70"nin imara aykırı yapıldığını belirten Topbaş, bu sayede vatandaşların hem deprem güçlendirmesini yapabileceklerini hem de aynı binanın zemin katlarındaki küçük işletmelerin ruhsat sahibi olabileceğini anlattı.

AK Partili belediye başkanları, Sarıyer"deki Çayırbaşı Tüneli"nde son iki yılını değerlendirdi. Tüneldeki toplantıya katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, iskansız binalara geçici kullanım belgesi verilmesi için bir hazırlık yürüttüklerini ifade etti. Söz konusu iskansız binaların içinde yaşam devam ettiği için yıkılmalarının mümkün olmadığını dile getiren Topbaş, “Kullanılmakta olan bu yapılara geçici kullanım belgeleri izni verelim. Bu izin karşılığında da mevcut vermeleri gereken iskan harcının belirli bir oranını ödesinler. Daha sonra ekonomik ömürleri bittiği zaman bu yapıların yeniden yapmak istedikleri zaman yeni düzenleyeceğimiz imar durumları neyse o imar durumları geçerli olmak koşuluyla binalarını yaparken de daha önce ödedikleri harcı düşelim. Tekrar bir daha harç almayalım.” diye konuştu.

Konuyla ilgili program sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Topbaş, “İstanbul"da 1 milyon 600 bin civarında bir yapının yüzde 60-70"inde imara aykırılıktan bahsediliyor. Bu kendi parselinde de olsa başlangıçta ruhsatlı başladığı halde imara aykırı olarak bitirdiği binaya ruhsat alamadığı için iskansız bir şekilde kullanmaya devam ediyor. Bu yapılar zaten kullanımda olduğu için bir şekliyle bunlara müdahale de edemiyorsunuz. Sayıları da oldukça fazla olduğuna göre, bu yapılardan da deprem güçlendirme adına yapılan müracaatlarında belediyelerde işlem yapılmadığı için bir çözüm gelmesi gerekiyordu. Bununla ilgili bir af sayılmayacak ama diğer taraftan bir geçici kullanım belgesi verilmesi için çalışma yapabiliriz diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Böyle bir hazırlık yaptıklarını ve bunu meclise sunacaklarını ifade eden Topbaş, “Bunu biz hükümete, parlamentoya teklif edeceğiz. Böyle bir kanun taslağı olabilir. Burada mevcut yapıların ekonomik ömürleri bitene kadar zaten kullanmakta oldukları yapılara bir geçici kullanım izni vermek suretiyle iskan harcının belli bir kısmını almak suretiyle bu yapıları kullanım belgeli hale getirmek ve böylece deprem güçlendirme yapmak isteyenler rahatlıkla belge alabilecekler ruhsat alabilecekler. Diğer taraftan bu yapıların altlarındaki bakkal olsun küçük işletmeler olsun binanın iskansız olması sebebiyle ruhsat alamayan iş yerleri de böylelikle ruhsata kavuşmuş olacak. Bina ömrünü bitirdiğide yeniden yapmak istediğinde oradaki mevcut imar planında neyse onu yapabilecek. Her türlü yapı, yani kaçak katı da olan, büyüme yapmış ilaveler yapmış binalar dahil tüm yapılarla ilgili bunu düşünmekteyiz. Çünkü bir gerçek var. Bu kentte deprem riski varsa kentsel dönüşüm yapıyorsunuz ama diğer taraftan yapısını güçlendirmek isteyen insanlar var. Bina iskansız olduğu için belediye bunlara güçlendirme ruhsatı veremiyor. Bina çünkü yasal değil. Yasal hale getirilmesi de mümkün değil adeta. O halde biz bunlara geçici bir belge verelim ki. Güçlendirme ruhsatı alabilsinler.” diye konuştu.

Bu düzenlemenin seçimden sonraya kalabileceğini belirten Topbaş, “Bu belediye seçimi değil. Bu yasa seçimden sonra çıkar. Bunu seçimle alakalı söylemiyoruz. Ne kadar yapı varsa bunun hepsini kapsamak zorundasınız. Zaten o bina kullanıldığı için onlara müdahale edemiyorsunuz. On binlerce yüz binlerce yapı var.” şeklinde konuştu.