Koç Holding’in “Ülkem İçin Engel Tanımıyorum” projesi kapsamında işitme engellilere, “Türk İşaret Dili Öğretmeni Yetiştirme Yöntemi Kursu” ile işaret dili eğitmeni olma imkanı sundu. Türkiye'de sadece 7 kişinin bu eğitimi verebildiği belirtilirken proje bu sayının artırılmasını hedefleyerek işitme engelli vatandaşlar için istihdam yaratacak.

Koç Topluluğu şirketlerinden Setur'un önderliğinde Arçelik A.Ş., Ford Otosan, Koçtaş ve Opet işbirliği ile işitme engellilere yönelik istihdam yaratacak proje hayata geçirildi. İED (İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği) işbirliğiyle “İşaret Dili Eğitmenlik Eğitimleri”ni hayata geçirilen projede “Türk İşaret Dili Öğretmeni Yetiştirme Yöntemi” kursu 5 Eylül – 19 Ekim 2014 tarihleri arasında Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) Cengiz Topel Kampüsü’nde gerçekleştirildi.

KURS İLE EĞİTİMCİ OLACAKLAR
Toplam 106 saat süren kursa sadece ana dili işaret dili olan işitme engelliler katılarak eğitimci olmayı öğrendi. Katılımcılara ücretsiz olan kursu başarı ile tamamlayan öğrencilere BÜYEM uzmanlık sertifikası verildi.  Kursa 3 işitme engelli öğretmenin yanı sıra Boğaziçi Üniversitesi hocaları da eğitimci olarak katıldılar.

Proje hakkında Setur adına konuşan Pazarlama ve Kurumsal İletişim Müdürü Selen Sözer,“2008 yılına kadar Türkiye’de akademik olarak bu dersleri verebilecek sadece 1 kişi mevcutken, Boğaziçi Üniversitesi’nin 2008 yılında düzenlemiş olduğu kurs ile 10 eğitmen yetiştirilmiştir. Şu an Türkiye’de bu eğitimi verebilecek sadece 7 kişi bulunuyor.” diyerek üniversitelerde işaret dili kurslarının seçmeli ders olarak kabul edilmesi olumlu bir gelişmeyken, eğitim verebilecek kişi sayısının bu kadar az olmasının oldukça üzücü bir durum olduğunu belirtti.

ÇALIŞANLARA DA EĞİTİM VERİLECEK
İşitme engelli çalışanlarından eğitmenlik eğitimi almayı isteyenlerin açılan kursun sınavına tabi tutulduklarını ve sınavda başarılı olanların kursa katılmaya hak kazandıklarını belirten Sözer, katılımcıların dernek tarafından olası düzenlenecek eğitim programlarında eğitmen olarak yer almalarının da beklendiğini söyledi. SÖZER son olarak “Projemizin ikinci bölümünde Koç Topluluğu bünyesinde yetiştirdiğimiz eğitmenlerimiz ile çalışanlarımıza işaret dili eğitimi vermeyi arzu ediyoruz.” temennisinde bulundu.