Tüketici Hakları Derneği Aydın Şube Başkanı Ümit Kutbay, Aydınpost'a yaptığı yazılı açıklamada "Katı yakıt sobaları ( özellikle de kömürlü ) ve LPG kullanılan ısınma cihazları ile sıcak su üreten şofbenlerin konutlarda kullanıldığı dönemlerde zehirlenmeden kaynaklanan ölüm haberleri eksilmiyor, giderek artıyor. Bununla birlikte, sözü edilen ısınma cihazlarından kaynaklanan baca gazları nedeniyle çevrenin kirlenmesine neden olunmakta" dedi.
Kutbay ayrıca, "Özellikle de kömürlü katı yakıt sobalarının verimi %50"ye kadar düşmekte, bunun sonucunda da hem tüketiciler ekonomik olarak zarara girmekte hem de verim düştükçe çevre daha çok kirlenmektedir. Tüketicilerin bilinçsizliği, ısınma cihazları ve sistemlerinin teknolojik yetersizliği, ilgili kamu kuruluşlarının yeterli ve gerekli önlemleri almamaları hem zehirlenmelere ve ölümlere, hem de tüketicilerin ekonomik zarara uğramasına ve çevre kirliliğine neden olmaktadır.
Yıllarca yaşanan bu sorunlardan ders çıkartarak neden gerekli ve etkili önlemler alınmıyor? Sözü edilen cihaz ve sistemlerin teknolojileri yükseltilemez mi ve güvenli bir duruma getirilemez mi ? Bu konuda, tüketiciler ne yapmalıdır ? Sorunun çözümünde en önemli taraf olan ilgili kamu kuruluşları ve firmaların ne gibi sorumlulukları vardır ve ne yapmaları gerekir? Soba ve kombi gibi ısıtma cihazları ile şofben gibi sıcak su elde edilen cihazların zehirlenme ve ölümlere neden olmalarının en önemli nedenlerden birisi bacanın iyi çekmesi, tıkalı olması ya da sisteme ve cihaza uygun bir baca olmamasıdır.Gece uyku saatlerinde sobanın hava klapesinin kapatılması sonucunda, eğer baca da iyi çekmiyorsa ve tıkalı ise odalara sızan karbon monoksit gazı zehirlenmelere ve ölümlere neden olmaktadır. Özellikle, rüzgarlı havalarda ( lodos) sobaların önündeki hava klapesi açık olsa bile uyku saatlerinde oluşan geri tepmeler nedeniyle sızan zehirli gazın etkisiyle zehirlenme ve ölümlere yol açılmaktadır.
3030 Sayılı Kanun Kapsamında Dışında Kalan Belediyeler Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikliğin 29.maddesine göre “ şofben, kombi cihazı ve bu gibi ısıtma araçları hayati tehlike arz edecek şekilde yerleştirilemez ve havalandırmadan uzak olan piyeslerle, banyo ve helalarda yer alamaz.” denilmesine karşın yasal düzenlemeye aykırı olarak sıcak su elde edilmesi için Türkiye"deki konut banyolarının büyük bir çoğunluğunda şofben kullanılmaktadır. Türkiye"de konutlarda ağırlıklı olarak kömürlü katı yakıt cihazları kullanılmaktadır. Katı yakıt cihazlarındaki verim düşüklüğü ( pratik olarak ortalama cihaz verimliliği %50-60 arasındadır.) ve yakma işleminin doğru yapılmaması ( hava, bitki örtüsü ve su kirliliği ) nedeniyle de CO2, SO2 gibi baca gazları ve partiküllerden oluşan atıklardan dolayı çevre kirliliği oluşmaktadır. Konutlardaki tüketimi artarak ve yaygınlaşarak devam eden doğal gaz kullanımı sonucunda CO2 başta olmak üzere oluşan baca gazı emisyonlarından dolayı çevresel kirliliklere neden olunmaktadır. CO2 emisyonunun artması küresel ısınma ve iklim değişikliğinin en önemli nedenlerinden birisidir. Bununla birlikte, doğal gaz kullanımının neden olduğu diğer baca gazları nedeniyle de nitrik asit yağmurlarına neden olunmaktadır" diye konuştu.