AP'de kırmızı bültenle aranan kişilerin katıldığı Kürt konferansında konuşan DTP Genel Başkanı Demirtaş, 2 uçuk talepte bulundu. Bundan biri hükümetin PKK'yla masaya oturması diğeri de Anayasa'dan Türklük vurgusunun çıkarılması.

Brüksel'de AP binasında düzenlenen konferansın ikinci gününde söz alan Demirtaş, Başbakan Erdoğan için "Aşırı Türk milliyetçiliğini teşvik eden bir Başbakan var Türkiye'de. Bu linç kampanyası AKP'den bağımsız gelişmemiştir" dedi.

PKK TERÖRİST DEĞİL

"PKK'nın terör örgütü ilan edilmesi konusunda dayatmalardan vazgeçilmesi gerektiğine inanıyoruz" diyen Demirtaş, "'Ya bendensin ya da düşmansın' yaklaşımı 11 Eylül'den sonra maalesef bütün dünyaya dayatıldı. Bu bir Amerikan dayatmasıdır. AB de buna dahil oldu. Partinin neye ne diyeceğine kendisi karar verir" dedi.

HÜKÜMET PKK İLE GÖRÜŞSÜN

Türkiye'deki PKK eylemlerini terör sorunu olarak tanımlamadıklarını kaydeden Demirtaş, şunu istedi;
"'Silahsızlanma' deniliyor. Bütün bunları ya gidersin PKK ile konuşur yaparsın, ki hükmet böyle bir irade göstermiyor, ya da bu demokratikleşmeyi sağlarsın, zaten bu sorun da ortadan kalkar. Bu konuda iradeli bir duruş göremiyoruz."

TÜRKLÜK İFADESİ KALKSIN

Demirtaş'ın bir talebi daha vardı. O da Anayasa ile ilgiliydi. Demirtaş, "Anayasa'da Türklüğe vurgu yapan tekçi referansların kaldırılması halinde Kürt sorununun hemen çözüleceğine inanıyoruz" iddiasında bulundu.