Işık konusunda çalışmalarıyla dikkati çeken mimar ve aydınlatma tasarımcıları, 25 Ekimde Harbiye Askeri Müzesinde düzenlenecek ''Işığa Adanmış Bir Gün-Architectural Lighting Day İstanbul'' konferansında bir araya gelecek.

Yapılan açıklamaya göre, Professional Lighting Design Türkiye Dergisi tarafından düzenlenen ''Aydınlatma tasarımı'' konulu konferans, yapı sektöründeki ışık ve aydınlatmayla ilgili sürecin sağlıklı yürütülebilmesi için mimari aydınlatma profesyonellerini (mimar, iç mimar, elektrik mühendisi, işveren, kamu yetkilisi) buluşturacak. Konferans, yeni trend ve teknolojilerin de izlenmesine katkı sağlayacak.

Konferansa, uluslararası alanda başarılı çalışmalarıyla dikkati çeken dünyanın dört bir yanından 13 mimar ve aydınlatma tasarımcısı katılacak.

Kuapat Yantrasat ve Simone Giostra'nın anahtar konuşmacılar arasında yer aldığı konferansta, Douglas James, Emrah Baki Ulaş, Francesco Iannonne, Giovanni Traverso, Glenn Shrum, Kai Piippo, Paul Traynor, Sharon Stammers, Martin Lupton, Tai-Wei Lin ve Keith Bradshaw ilginç sunumlarıyla katılımcılarla buluşacak.

''Işığa Adanmış Bir Gün-Architectural Lighting Day İstanbul'' sunumlar dışında da katılımcılara zengin bir içerik sunuyor. Konferans kapsamında, iç ve dış aydınlatma konulu iki paralel oturum ile aydınlatma tasarımı ve algılanmasındaki kültür farklarından yola çıkarak ışığın kullanımını konu alan ''Aydınlatma Tasarımı ve Kültür'' konulu ''Pecha Kucha Gecesi'' de yer alıyor.

Bu gecede farklı kıta ve kültürlerden gelen aydınlatma tasarımcıları tecrübelerini, 20 saniye x 20 slayt ile katılımcılarla paylaşacak. Kokteyl eşliğinde gerçekleşecek bu interaktif geceyi, Türk tasarımcıların hazırlayacağı ''Oyun Alanı'' konseptli dış aydınlatma enstalasyonu izleyecek.

Etkinlik kapsamında bir de aydınlatma enstalasyonu gerçekleştirilecek. Akaretler'de şairler Melih Cevdet Anday, Sabahattin Kudret Aksal, Behçet Necatigil, Orhan Veli Kanık, Oktay Rifat, Özdemir Asaf, Şair Nigar, Neyzen Tevfik, Cahit Sıtkı Tarancı ve Necati Cumalı'nın heykellerinin yer aldığı ''Şairler Sofası Parkı'', 11-26 Ekim tarihleri arasında ışıkla hayat bulacak.

Şehrin merkezinde ancak geceleri karanlığa bürünen bu park, etkinlik kapsamında dört bağımsız aydınlatma tasarımı ofisinin tasarımcıları tarafından aydınlatılacak.

-ARCHITECTURAL LIGHTING DAY İSTANBUL-

Kendini mimari aydınlatma tasarımına adamış, uluslararası bir konferans olan ''Architectural Lighting Day İstanbul''da amaç, merkez Türkiye olmak üzere Rusya, Türk Cumhuriyetler'i, Orta Doğu ve yakın coğrafya içerisindeki mimari aydınlatma profesyonellerini bir araya getirmek ve bilgi paylaşımı imkanlarını artırmak.

Uluslararası alanda başarılı çalışmaları ile dikkatleri çeken mimar ve aydınlatma tasarımcılarına ev sahipliği yapacak etkinlik sayesinde katılımcılar, ışık ve uygulamalarıyla ilgili en doğru ve güncel örneklere ulaşma şansını bulacak.