163 gündür geçişlere kapalı olan Karkamış Gümrük Kapısı'ndan bu zaman kadar sadece özel izin verilen 1000 kadar Suriyeli ülkesine döndü.

Karkamış'ın karşısında bulunan Özgür Suriye Ordusu'na bağlı İslami Cephe Tugayı kontrolündeki Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerabulus İlçesi'nde, muhalifler ile terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları arasında geçen 15 Ocak'ta çatışma çıktı. Bölgede günlerce süren çatışmalarda Cerabulus'un kontrolü IŞİD güçlerinin eline geçti. IŞİD tehdidi ve güvenlik gerekçesiyle de Suriye'ye açılan Karkamış Gümrük Kapısı 17 Ocak'ta geçişlere kapatıldı.

Çatışmaların durmasının ardından 163 günden bu yana kapalı olan Karkamış Gümrük Kapısı'ndan bugüne kadar yaklaşık 1500 Suriyeli, ülkelerine özel izinle döndü. Yetkililer, kapının yeniden geçişlere açılıp açılmayacağına ilişkin kararın henüz netlik kazanmadığını bildirdi.

MUHALİFLER SİLAHLARIYLA TÜRKİYE'YE SIĞINMIŞTI

Çatışmalar sırasında IŞİD militanlarının elinden kaçan 35 muhalif, Karkamış Gümrük Kapısı'na gelerek Türkiye'ye sığınmıştı. Muhaliflerin yanlarında getirdikleri kamyonete yerleştirilmiş Doçka uçaksavarı, roketatar, el bombaları, Kalaşnikof marka uzun namlulu tüfekler ile yüklü miktarda mühimmata sınır kapısında güvenlik güçleri el koymuştu. Muhalifler ise güvenlik güçleri tarafından ifadelerinin ardından yeri açıklanmayan bir çadır kente yerleştirilmişti.