Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), ''İşgücüne katılma oranı yükseliş eğilimini 2011'de de sürdürdü. İşgücüne katılma oranındaki artışta kadınlar ve gençler önemli rol oynadı. Kadınların işgücüne katılma oranı kriz öncesine göre 5,2 puan yükseldi'' değerlendirmesinde bulundu.

Buna göre, işgücü içinde istihdam edilenler 1 milyon 516 bin kişi artarken, issiz sayısı 431 bin kisi azaldı. 2011'de yüzde 9 civarında gerçekleşmesi beklenen güçlü büyüme oranı nedeniyle 15 artı yaş nüfus yüzde 2 artarken, istihdamda bu oran yüzde 6,7 oldu.

Bültende, işgücüne katılma oranının yükseliş eğilimini 2011'de de sürdürdüğü ifade edilerek, ''İşgücüne katılma oranındaki artışta kadınlar ve gençler önemli rol oynadı. Kadınların işgücüne katılma oranı kriz öncesine göre 5,2 puan yükseldi'' denildi.

2011'de istihdam oranının yükseldiği belirtilen bültende şunlar kaydedildi:

''İstihdam artışında tarım ve inşaat sektörleri ön plana çıktı, sanayide ve hizmetlerde istihdam artışı zayıfladı. TÜİK'e göre 2011'de genç nüfus mutlak olarak azalırken, gençlerin istihdam oranı arttı. Ücretsiz aile işçiliği tarımsal istihdam artışının yaklaşık yarısını, tarımdaki kayıtdışı artışının ise yaklaşık beşte dördünü oluşturdu. İlave kadın istihdamının yarısı, ilave ücretli istihdamının beşte biri kayıtdışında... İstihdama eklenen her 3 kişiden 2'si düşük nitelikli.''

Bültende, 2011'de işsizlik oranının yüzde 9,8'e gerilediği ifade edilerek, ''2 milyona yakın kişinin is bulma ümidi yok veya çalışmaya hazır durumda olduğu halde iş aramıyor. Yüksekögretim mezunlarında işsizlik arttı. İşsizlikteki azalmanın yüzde 92,4'ü düşük niteliklilerden kaynaklandı. Yapısal issizlik geriledi. En geniş tanıma göre 5 milyon 241 bin işsiz var'' değerlendirmesinde bulunuldu.

İşsizlik ödeneği için başvuranlar

2011 yılı genelinde işsizlik ödeneğine başvuranların sayısının 2010 düzeyini aştığı belirtilen bültende, ''İşsizlik ödeneğine başvuru sayısı Aralık 2011'de 41 binden Ocak 2012'de 62 bine çıktı. İşsizlik aşağı yönlü iken, işsizlik ödeneğine başvuru sayısı yukarı yönlü hareket ediyor. İşsizlik önümüzdeki aylarda artabilir'' görüşüne yer verildi.

Eğitim ve işgücü piyasası

''Meslek lisesi mezunlarının işgücündeki ve istihdamdaki payı da işgücüne katılma oranı da azaldı'' ifadesine yer verilen bültende, ''İstihdamda en büyük grup, ilkokul mezunları. Genel lise mezunları 2011'deki işsizlik azalışından en çok faydalanan grup oldu'' denildi.