Özellikle tersaneler ve madenler başta olmak üzere iş kazalarının önlenmesi için biran önce iş güvenliği yasasının çıkması ve konunun uzmanlarının yetiştirilip istihdam edilmesi gerekiyor. Şu anda yürürlükte bulunan uzman doktor ve mühendis yetiştirilmesi mevzuatı ile ilgili Danıştay tarafından iptal edilen konuların bir an önce düzenlenmesi lazım. Çünkü mevzuatlarda yaşanan karmaşa nedeniyle, yeterli sayıda işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulunamıyor.
 
İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmet ve Eğitim Kurumları Derneği (İSGHEDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Turhan Şalva, sektörde büyük bir eleman açığı yaşandığını belirterek, Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi olarak hizmet veren kurumların ve sektörün toplam doktor ve mühendis ihtiyacının yaklaşık 20 bin olduğunu, ancak şu anda bu işi yapabilecek 3 bin sertifikalı uzman bulunduğunu söyledi. 
 
Turhan Şalva, özellikle sanayide çok sayıda iş güvenliği uzmanına ihtiyaç duyulduğunu belirterek: “Özellikle A ve B sınıfı uzman ihtiyacı tavan yapmış durumda. C sınıfı sertifikalı uzmanların B seviyesine yükselmesi için 3 yıl, B sınıfı uzmanların A sınıfına yükselmesi için ise 4 yıl çalışması gerekiyor. Risk büyük olduğu için örneğin tersanelerde A sınıfı sertifikalı uzmanlara ihtiyaç var. Devletin uzmanların kendilerini geliştirmelerine destek olması büyük bir zorunluluk olarak görünüyor. Çünkü iş güvenliği uzmanlarının olası riskleri görüp tanımlamaları için tecrübe sahibi olmaları gerekiyor” dedi.
Çalışma hayatında “Koruyucu Hekimlik” gibi “Koruyucu Mühendislik” kavramının yerleştirilmesi gerektiğini belirten Dr. Turhan Şalva, şu önerilerde bulunuyor:
“Biran önce yeni iş güvenliği yasasının çıkması ve uzmanların yetişmesi konusundaki mevzuat ile ilgili Danıştay tarafından iptal edilen konuların düzenlenmesi gerekiyor. Bu çok acil, işverenler kanunen çalıştırmak zorunda oldukları doktor ve iş güvenliği uzmanlarını bulmakta zorluk çekiyor. 
 
Yeni yasada söz konusu iş güvenliği uzmanlarına verilecek eğitimin ve buna bağlı olarak sertifika sınıfının istihdam ihtiyacını karşılayacak şekilde tanımlanması lazım. 
 
Örneğin, 2009 yılında çıkan mevzuattan önce Çalışma Bakanlığı’nın da önerisiyle işyerlerinde çalışan mühendislerin hizmet verdikleri iş güvenliği uzmanlığı süreleri 3-4 yıllık deneyim olarak kabul edilirse, B ve A kontenjanları rahatlar. Bu kişiler deneyimleri oranında hak ettikleri sınıfta eğitim alıp sınava girerek B ve A sınıfı uzman olabilirler.
 
Şu anda sektörün iş güvenliği uzmanı ihtiyacı yaklaşık 20 bin kişi civarında. Oysa elimizde yaklaşık 3 bin uzman var ve hepsi C sınıfı sertifikaya sahip. 
 
Yeni yasa tasarısıyla 50’den fazla eleman çalıştırma sınırı kaldırılırsa, daha fazla şirkette işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanına ihtiyaç olacak. 
Sektör olarak bizim bu duruma hazırlanabilmemiz için geçmiş yıllarda yapılan iş güvenliği uzmanlığı sürelerinin deneyimden sayılması gerekiyor”.