İngiltere'de Irak savaşını soruşturmak için kurulan komisyona ifade verecek olan İngiltere eski Başbakanı Tony Blair, BBC'ye yaptığı açıklamada "Irak'ta nükleer silah olmadığını bilseydim yine işgal kararı verirdim."dedi.

Irak'ın işgal edilme kararının hala doğru bir karar olduğuna inandığını belirten Tony Blair, "Nükleer silahlar olmasaydı Irak'ın işgal edilmesi konusunda başka seçenekleri haklı çıkarmaya bakardık. Çünkü Saddam'ın bölgede teşkil ettiği tehdit, işgali haklı gösteriyor."diye konuştu.

Blair şöyle devam etti: "Saddam Hüseyin ve her iki oğlu hala iktidarda olsaydı Irak'ın daha iyi bir yerde olacağına da inanmıyorum. Bu karara karşı olanlar olabilir, hala da var ama ben bu kararı almak zorundaydım. Saddam'ın bölgede oluşturduğu tehdit Irak'ın işgal edilmesinin asıl sebebidir. Daha önce kendi insanlarına karşı kimyasal silahlar kullandığını da biliyoruz. "

Blair, Irak savaşında ölen İngiliz askerleriyle ilgili olarak her savaşın bir bedeli olduğunu söyledi. Bu sorumluluğu taşıdığını söyleyen Blair, ölen İngiliz ailelerinin de çocuklarının bu fedakarlıklarına karşı gurur duymaları gerektiğini anlattı.

Hıristiyanlık inancının Irak işgali kararında bir etkide bulunmadığını da belirten Blair, ancak kendi inancının savaş sırasında kendisini ayakta tutan bir unsur olduğunu itiraf etti. Blair, "Sizin inancınız size hangisinin doğru olduğunu söyleyemez belki ama zor dönemlerde size yardımcı olur."dedi.

Blair, neden başbakan olduğu dönemlerde Katolik olmaya karar vermediği ile ilgili soruya ise "Başbakan olduğum sırada zaten ilgilenmem gereken çok şey vardı. O sırada Katolik olsaydım farklı şekilde de algılanabilirdi."yanıtı verdi./cihan