"SOFA" adlı anlaşma uyarınca ABD askerleri üç yıl daha "meşruiyet sorunu yaşamaksızın" Irak"ta kalacak. Buna karşılık Irak mahkemeleri Amerikan askerlerini yargılayabilecek. Irak Meclisi, Şiilerin karşı çıktığı anlaşmayı 24 Kasım"da oylayacak.

IRAK hükümeti, Washington ile yaklaşık bir yıldır yaptığı pazarlıkların ardından oluşturulan güvenlik anlaşmasını dün onayladı. "Askeri pakt" niteliğindeki anlaşma, Irak"taki 152 bin Amerikan askeri için "çekilme takvimi" belirliyor.

Irak hükümeti, anlaşmayı dün yapılan iki buçuk saatlik kabine toplantısında onayladı. 27 bakan anlaşmaya destek verirken, biri çekimser kaldı, 10 bakan toplantıya katılmadı. Hükümet sözcüsü Ali el Debbağ,hükümetin tüm kanatlarının "olumlu pozisyon aldığını" belirterek, "Bunun en iyi anlaşma olduğunda herkes hemfikir. Çünkü Amerikan askeri varlığını sonlandırmayı garantiliyor" dedi.

Irak"ın başmüzakerecisi Muvaffak el Rubai anlaşma taslağının "çok iyi bir metin" olduğunu ve meclis tarafından onaylanmasını beklediğini söyledi. Beyaz Saray da, bunun "her iki millet için de iyi bir anlaşma" olduğunu açıkladı.

Irak parlamentosuna sunulan anlaşmanın çoğunluk oyuyla kabul edilmesi gerekiyor. Bu süreç en az 10 gün sürecek. Ardından anlaşma Irak Cumhurbaşkanlığı Konseyi tarafından onaylanacak. Son olarak Başbakan Nuri el Maliki ile ABD Başkanı George W. Bush imza atacak ve anlaşma yürürlüğe girecek.

31 Aralık"a kadar çıkmalı

Şiiler, taslağı kendi talepleri doğrultusunda bir miktar değiştirmeyi başarsalar da, anlaşmaya hala karşı çıkıyor. Özellikle ABD karşıtı milliyetçi Şii lider Muktada el Sadr"ın muhalefeti sürüyor. Sadr"ın temsilcisi Hazim el Aracı, "Bu kararla şehitlerin kanına saygısızlık edildi" dedi. 275 sandalyeli Irak meclisinde Sadr"a bağlı sadece 28 vekil var, fakat anlaşmanın mecliste sert tartışmalara neden olması bekleniyor.

Irak"taki ABD varlığına meşruiyet kazandıran Birleşmiş Milletler mandası 31 Aralık"ta sona erecek. Güvenlik anlaşması bu tarihe kadar onaylanamazsa, Irak"taki Amerikan askerlerinin statüsü tartışmalı hale gelecek.

Obama"yı bağlayacak

Güvenlik anlaşması, seçim sürecinde "Irak"tan hemen çekileceğiz" diye söz veren yeni ABD Başkanı Barack Obama için de bağlayıcı olacak. 20 Ocak"ta göreve başlayacak Obama, Birinci Dünya Savaşı"nın bitiş yıldönümünün anıldığı 11 Kasım"da, Irak"ta bacağını kaybeden Amerikalı bir askerle kucaklaşmıştı. İşgalin başladığı 2003 mart ayından beri 4189 Amerikan askeri öldü.

İşte anlaşma

Komşu ülkeye saldırı yasak

Irak ordusu hazır mı

Irak ordusunun, Amerikan askerlerinin çekilmesiyle oluşacak boşluğu doldurup dolduramayacağı tartışılıyor. Irak"taki şiddet olayları son aylarda azalsa da, dün Bakuba"daki saldırıda 7"si Irak polisi 15 kişi öldü. Ankara"nın da, ABD askerlerinin apar topar Irak"ı terketmesine karşı olduğu bildirilmişti.

HURRİYET