EDİRNE'nin Sazlıdere Köyü yakınlarında 9 ay önce faaliyete geçen Genç Tekstil Fabrikası'nın patronu, gece bekçisini çarşıya bira almaya gönderdikten sonra işyerinde bulunan makinalar ile dikime hazır kumaşları kamyonlara yükleyerek ortadan kayboldu. 5 aydır asgari ücret olan paralarını almayan ve sabah işe geldiklerinde patronlarının kaçtığını öğrenen işçiler ise sinir krizleri geçirdi.

Mülkü Hüseyin Sezer'e ait fabrikayı kiralayan Genç Tekstil Şirketi ortakları Murat Bulut, Mehmet Demir ve Yalçın Uzunlar, geçen Ağustos ayında ACT adlı bir şirkete fason olarak tekstil ürünleri hazırlamaya başladı. Aradan geçen süre içinde ise şirket sahipleri 125 çalışana ücretlerini ödeyemeyince geçen ay 60 işçi işten ayrıldı. Geriye kalan 65 işçi ise içeride kalan ücretlerini alabilmek için çalışmayı sürdürdü.

Patronlar kaçtı, işçiler ortada kaldı

Foto galeri için tıklayın



BEKÇİYİ BİRA ALMAYA YOLLADI

Dün gece yarısı fabrikaya gelen şirket ortaklarından Murat Bulut, gece bekçisi Erol Bozdağan'ı kiralık olan bir otomobil ile `Bana bira al gel' diye kente gönderdi. Kısa süre sonra bekçiyi cep telefonundan arayan Murat Bulut, "Bira içmekten vazgeçtim. Sen evine git. Ben beklerim fabrikayı. Sabah saat 11.00'da kiralık olan otomobili sahiplerine teslim edersin" dedi.

Sabah mesaisi için duraklarda servis minibüsünü bekleyen işçiler ise servisin gelmemesi üzerine kendi imkanları ile kent merkezine 8 kilometre uzaklıkta bulunan fabrikaya gitti. Fabrikaya geldiklerinde fabrikanın içinin boşaldığını gören ve patronlarını kaçtığını öğrenen işçiler şoke oldu. Ne yapacaklarını şaşıran işçiler patronlarını cep telefonlarından aradı, ancak kimseye ulaşamadı.

SİNİR KRİZLERİ GEÇİRDİLER

Bunun üzerine mülk sahibi ile ACT adlı tekstil şirketinin yöneticileri fabrikaya geldi. Ancak bu kişiler de fabrikayı boşaltan patronlara ulaşamadı. Fabrikanın önünde toplanan 65 işçi eylem yaptı.

Jandarma ekipleri ise fabrika içinde ve çevresinde güvenlik önlemi aldı. Ücretlerini 5 aydır alamayan ve işsiz kalan işçilerden bazıları ise sinir krizleri geçirdi, gözyaşlarına boğuldu.

Beş aydırn üçretini alamadığını söyleyen 2 çocuk annesi Neşe Avcı, "Eşimden ayrı yaşıyorum ve 2 çocuğuma bakıyorum. Ücretimi alamadığım için bankadan kredi çektim. Ancak kredi borcumu bile ödeyemedim. Ben ne yapacağım şimdi. Nerden para bulup borcumu ödeyeceğim" diye ağladı.

Aylardır fabrikaya yemek getiren şirketin sahibi Ertaç Yıldız, "Yeri geldiğinde gece gündüz fabrikaya yemek yaptım ve taşıdım. 3 aydır da paramı alamıyorum. Bana 38 bin lira borçları var. Ancak patronların hepsi kaçmış" dedi.

Mülk sahibi Hüseyin Sezer ile ACT şirketinin yetkilisi de kaçak patronların kendilerine borçları olduğunu söyledi.

vatan