SGK, her meslek grubu için "Meslek Kodları" getiriyor. Amaç, çalışanların kazanç tutarını belirleyip kayıtdışı istihdamın önüne geçmek.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, yeni düzenlemenin 2012 yılı içinde hayata geçeceğini söyledi. Kayıt dışı istihdamla mücadele de yeni yöntemler geliyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar 2012 yılında devreye girecek uygulamaları anlattı.

Acar, meslek grupları için "Meslek Kodları" nın belirleneceğini söyledi. Böylece çalışanlara verilen ücretler tespit edilecek.

Fatih Acar, "Yapmaya çalıştığımız, Türkiye'deki sıkıntıyı ortadan kaldırmaktır. İşletmelere, ne ücret veriyorsa onun beyan edilmesi mesajı veriyoruz. Kanun belirlemişse ücreti, onun altını kabul etmeyiz. Belirlenmeyenlerde sivil toplum örgütleri, meslek örgütleriyle, çalışanlarla işbirliğine gideceğiz. Amacımız, ne ücret veriliyorsa onun beyan edilmesidir." dedi.

Yeni düzenlemede ilk olarak yıl sonuna kadar 6 meslek grubu belirlenecek. Meslek odaları ve ilgili kurumlarla işbirliği yapılarak her meslek için ortalama ücret tespit edilecek. Böylece SGK, her çalışana verilen ücret üzerinden prim alacak.

Acar, bu düzenleme ile birlikte SGK kaynaklarının artacağının altını çizdi.

Fatih Acar, " Kayıt dışı istihdamının tamamının asgari ücret düşünülerek, hesaplandığında 26 milyar lira gelire ulaşılacak" dedi.

Kaynak: TRT TÜRK