Tosyalı Holding'in, Osmaniye'de 18 ay önce başlattığı 1 milyar dolarlık fabrika yatırımı, yıl sonuna kadar faaliyete geçecek. 2500 kişiye istihdam sağlanacak tesis alanında dünya devleri arasında..

İSKENDERUN- Anadolu'nun en büyük sanayi şirketlerinden olan Tosyalı Holding, Osmaniye'de 18 aydır yapımı süren 1 milyar dolarlık yapısal çelik fabrika yatırımını krize rağmen durdurmadı. 2009 sonunda tamamen bitecek olan ve 1500 kişinin çalışmakta olduğu tesiste bu yıl içinde 1000 kişiye daha istihdam sağlanacak.

Şirketlerinin geçen yıl İstanbul Sanayi Odası'nın yayınladığı 500 büyük şirket arasında ilk 50 arasında olduğunu söyleyen Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve MÜSİAD Hatay Şube Başkanı Fatih Tosyalı, Osmaniye'de sürdürdükleri fabrika yatırımı hakkında önemli bilgiler verdi.

Bunun yanında İskenderun, İzmir ve Dilovası olmak üzere 3 demir çelik üretim tesisine sahip olduklarını belirten Tosyalı, bunların her birinde binin üzerinde insana iş imkanı sağladıklarını da belirtti..

Dünyanın içinde bulunduğu ekonomik daralmanın etkilerinde de söz eden Tosyalı, "Kriz bizi hedeflerimizden şaşırtmadı ve burada yapımını sürdürdüğümüz yatırıma aynen planladığımız gibi devam ediyoruz. Osmaniye'deki tesisimiz alanında Türkiye'de yapılan en ciddi ve en büyük yatırım. Tesiste yapısal çelik üretilecek ve bu Türkiye'nin büyük oranda ithal ettiği bir ürün. Burada üretilecek spiral borular üç buçuk metre çapında ve 30 milimetre kalınlığında olacak. Türkiye'de bu kapasitede üretim yok." dedi.

İçinden TIR geçebilen boru

Tosyalı sözlerini şöyle sürdürdü: "Ankara'nın Kızılırmak'tan gelen suyu için 3 metre çapında borular düşünülüyordu fakat bu çapta boru üretecek fabrika olmadığı için iki tane 1.5 metre çapında borular kullanılmak zorunda kaldı. Bu tesis o zaman kurulu olsaydı buna hiç ihtiyaç kalmayacaktı. Şu an bu tesisi dünyadaki bütün büyük projelere aday. İlk ihracatımız önümüzdeki aylarda Gürcistan"a başlayacak. Spiral boru üretim tesisi bütün diğer Tosyalı grubunun entegrasyon projesidir. Dünyada böyle bir alanı komple üreten birkaç tesisten biri olacağız. Sadece bu yatırımın Türkiye"nin cari açığına eksi 1 milyar dolar katkısı olacaktır"

Tosyalı ayrıca, tesisin altı aya kadar tam kapasite çalışır vaziyete geleceğini de sözlerine ekledi.

"Krizi alternatif pazar kanallarıyla aştık"

“Finansal krizden etkilenmemek mümkün değil” diyen Fatih Tosyalı, küresel ekonomik kriz nedeniyle Türkiye'de demir çelik üretiminin genel olarak yüzde 20-25 oranında azaldığını vurguladı.

Krizden etkilenmeyen yeni pazar arayışına girerek krizde pazarlama ve üretim düşüşü yaşamadıklarını ifade eden Tosyalı, “Krizle birlikte krizden daha az etkilenmiş bölge arayışına girdik. Kuzey Afrika bölgesini hedef seçtik. Ortadoğu ülkeleri ve Kuzey Afrika ülkeleri küresel ekonomik krizden daha az etkilenmiş durumda… Bizim satışlarımızda da Amerika ve AB ülkelerine yaptıklarımız ciddi oranda azaldı. Alternatif kanallara yönelerek bunu aştık. Ortadoğu'ya olan satışlarımız daha arttı ve Kuzey Afrika pazarına da ilk defa girerek burada da iyi sonuçlar elde ettik" diye konuştu.

"Çalışanların psikolojisi daha önemli"

“Devletler çok önemli, ekonomik kriz çok önemli ancak çalışanların psikolojisi daha önemli” diyen Tosyalı, krizde çalışan kesimin daha fazla korunması gerektiğini, aksi halde krizin atlatılmasının daha uzun süreceğini vurguladı. Tosyalı, kriz dolayısıyla işçi çıkarma yoluna gitmediklerini de sözlerine ekledi.

"Kurda istikrar olmalı"

Kurdaki yükselişin hammaddeyi yurt dışından sağlayan ihracatçı için pek bir avantaj getirmediğini ifade eden Tosyalı, döviz kuruyla ilgili olarak da önemli olanın doların yüksekliğinden ziyade istikrarlı olması olduğunu söyledi.
Tosyalı, dövizin yükselmesiyle hammaddeyi yurt içinden karşılayanların daha avantajlı duruma geldiğini ifade ederek "İhracatçı için kurun yüksek olması önemli ama istikrar dana önemli. İstikrar olmazsa ihracatçı yüksek kurdan satıp parasını 3 ay sonra düşük kurdan tahsil edip zarara girebilir. İhracatçı hesabını iyi yapmaz ve iyi planlama yapamazsa bu çok ciddi sonuçlar doğurabilir. Zaten rekabetin çok olduğu yerde yüksek kâr marjı söz konusu değil" diyerek sözlerini tamamladı.


Haber 7