İl Müdürü Erdem Ünlüyalvaç, Afyonkarahisar'da kuruma kayıtlı 15 bin civarında işsiz olduğunu ancak bazı alanlarda işçi bulamadıklarını söyledi.

İl genelindeki işsiz sayısını aşağıya çekmek için çalıştıklarını dile getiren Ünlüyalvaç, şunları söyledi:

''Halen 'satış elemanı, garson, ön muhasebeci, manav, kimyager, ziraat mühendisi, şoför, çağrı merkezi görevlisi, kasap, gıda mühendisi, mermer işçisi, bayan aşçı, elektrik kaynakçısı, barmen, kurye, mobilyacı, bulaşıkçı, kasiyer, bilgisayar operatörü, gaz altı kaynakçısı, satış temsilcileri, elektrikçi, maden mühendisi' gibi 67 alanda açık iş ilanı bulunuyor. Bu mesleklerde çalıştırılmak üzere 70 işçi arıyoruz ama müracaat eden yok. Böyle olunca iş arayanlara yönelik yerel gazetelere ve radyolara ilan vermeyi kararlaştırdık.''

Ünlüyalvaç, bazı işsiz vatandaşların ''iş beğenmeme, iş yerinin uzaklığı, işi ağır bulma, asgari ücreti az bulma'' gibi gerekçeleri öne sürdüklerini anlattı.

''Hem eleman yetiştireceğiz hem de işini hazırlayacağız''

Ünlüyalvaç, il istihdam haritası çıkarmak için çabaladıklarını, bu amaçla iş gücü analizi yaptırmaya hazırlandıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

''İstihdama yönelik aktif ve pasif iş gücü programları ve mevcut aktif iş gücü programları içinde toplum yararına çalışma programları da var. Bu programlarımızda, bize ayrılan bütçenin tamamını kullanarak 45 belediyede 305 kişinin istihdamını sağladık. Müracaat eden belediye sayımız çok olması nedeniyle genel müdürlüğümüzden ek ödenek bile istedik. Bu ihtiyaçları karşılamaya çalışacağız. İstihdam garantili mesleki eğitim kursları da açıyoruz. Bu kurslar için 35 meslekte ilan verdik. Mart ayından sonra komisyon tarafından uygun görülenlere bu eğitimler verilecek. İlçelerde kurumumuzla ilgili sunumlar yapıyoruz. İlçe ve belde belediye başkanları, sivil toplum kuruluşları, işverenler toplantılarımıza katılıyor. Bire bir, yüz yüze birtakım sunumlar yapıyoruz ve kurslarla ilgili bilgiler veriyoruz. Bu sayede hem eleman yetiştireceğiz hem de işini hazırlayacağız.''

Ünlüyalvaç, 2010 yılında işsizlik oranının 7,6 olduğu Afyonkarahisar'da bu oranın 2011 yılında 4,7'ye düştüğünü belirterek, ''İş gücüne katılma oranı yüzde 52,7, istihdam oranı da 50,2. TÜİK verilerine göre bizde kayıtlı olan işsiz sayısı 13 bin 250. İş gücü sayımız ise 279 bin 750'' dedi.