Aydın"da son günlerde yaşananlar adeta trajikomik filmleri aratmıyor. Geçtiğimiz hafta müze bahçesindeki M.S. 2. yüzyıla ait insan başı rölyefinin çalınmasının ardından müze bahçesindeki korkuluk demirleri yükseltilmeye başlanırken, geçtiğimiz Aralık ayında dört kişinin ölümüyle sonuçlanan kazanın yaşandığı kontrolsüz hemzemin geçitte trafiğe kapatıldı.
Aydın Müzesi"nde geçtiğimiz hafta yaşanan hırsızlık olayının ardından müzede güvenlik önlemlerini artırıcı ek önlemler alınmaya başladı. Müze bahçesinden gece kimliği belirsiz kişi yada kişilerce MS 2. yüzyıla ait insan başı rölyefi çalınmış, olayla ilgili Vali Hüseyin Avni Coş'un talimatıyla başlatılan soruşturmanın selameti açısından Müze Müdürü Emin Yener ve müzede görevli gece bekçisi Ali İhsan Örtün görevlerinden uzaklaştırılmıştı. Ardından çalınan insan başı gece saatlerinde güvenlik kamaralarının görmediği kör noktadan müze bahçesine atılmış fakat olayı gerçekleştirenlerin kimliği tespit edilememişti.
Yaşanan bu gelişmelerin ardından Özel İdare ekipleri yıkımı gerçekleşecek olan eski Yedieylül İlköğretim Okulu"nun çevresindeki yüksek demir korkuluklar sökülerek Aydın Müzesi"ne getirildi. Müze çevresindeki kısa demir korkulukların yerine uzun korkulukların takılacağı öğrenilirken, müze bahçesindeki kamara görüşüne engel teşkil eden ağaçlarda budamadan geçirildi.
GECE GÜVENLİĞİ İÇİN PERSONEL TAKVİYESİ YAPILACAK
Konuyla ilgili açıklama yapan Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, vatandaşlara çağrıda bulunurken, “Hırsızlık olayı ile ilgili hemşerilerimizin gördüğü ya da duyduğu bir şey varsa bizlerle paylaşsın" dedi. Güvenlik önlemlerinin de artırılmaya çalışıldığını dikkat çeken Vali Hüseyin Avni Coş, “Müze etrafını çevreleyen ve alçak olan demir korkuluklar, yüksek demir korkuluklarla değiştiriliyor. Ayrıca gece güvenliği için de personel takviyesi yapacağız” şeklinde konuştu.
ÖNCE ÖNLEM ALINDI, SONRA TRAFİĞE KAPATILDI
Aydın"da son günlerde yaşanan bir diğer traji komik olay ise 13 Aralık"ta dört kişinin hayatını kaybettiği tren kazasının yaşandığı hemzemin geçitte yaşanıyor. Kazanın yaşandığı hemzemin geçitte kaza sonrasında görüş açısını kapatan tabelalar, ve bitkiler sökülüp elektrik direkleri geriye çekilirken şimdide TCDD tarafından kontrolsüz hemzemin geçit trafiğe kapatıldı.
Bilindiği gibi, 13 Aralık günü Umurlu"da bulunan Diyanet İşleri Başkanlığı"na ait Eğitim Merkezi ve Bölge Yatılı Kur"an Kursu"nun önündeki hemzemin geçitte meydana gelen tren kazasında Kur"an Kursu"nda görevli hocalar Gazi Yıldırım, Murat Maraşlı ve İzzet Yılmaz ile Nurettin Aktekin hayatlarını kaybetmişti. Aydın"ı yasa boğan feci kazanın ardından ilgililerin bahse konu yerdeki kontrolsüz hemzemin geçitte tedbir alınması için daha önceden müracaat ettikleri öğrenildi. Kazanın hemen ardından kontrolsüz hemzemin geçitte çeşitli önlemler alınırken son olarak kontrolsüz hemzemin geçit trafiğe kapatıldı.
TCDD GÜNAH KEÇİSİ YAPILIYOR
Konuyla ilgili açıklama yapan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) 3. Bölge Müdürü Sebahattin Eriş, “Üzücü kazanın yaşandığı bölgede önlem almak bizim işimiz değil. Mevzuata göre hemzemin geçitlerde her türlü alt ve üst geçit işleri karayolunun bağlı bulunduğu kuruma aittir. Hemzemin geçit, Özel İdareye ait yoldan geçiyorsa o bölgede önlem almak Özel İdareye, karayollarına ait yoldan geçiyorsa önlem almak karayollarına düşüyor. Fakat hiç kimse o bölgede önlem almadığı için biz kontrolsüz hemzemin geçitte önce görüşü engelleyen unsurları ortadan kaldırdık. Ardından da Vali Beyin yardımlarıyla hemzemin geçiti trafiğe kapatıp yeni bir yol açtık. Şimdi oradan yeni yol açarak yurdun ve vatandaşların geçişini kontrollü hemzemin geçitten sağlıyoruz. Bu tür olaylarda TCDD günah keçisi yapılıyor. Fakat hemzemin geçitlerde önlem almak mevzuatın dediği gibi bizim işimiz değil. Yolun bağlı bulunduğu kuruma ait” dedi.