İşyerleri ve evleri zarar gören mahalle sakinleri göstericilere taş ve sopayla karşılık vermeye çalışınca tehlikeli bir manzara ortaya çıktı.

İzmir'in Bornova İlçesi'nde ellerinde taş ve sopaların bulunduğu yaklaşık 150 kişilik grup, DTP'nin kapatılmasını bahane edip çevredeki dükkanların ve otomobillerin camlarını kırdı, molotof kokteyli attı. Çok sayıda vatandaş gruba taş ve sopalarla karşılık verirken göstericiler ara sokaklara kaçtı. Olayda ölen ya da yaralanan bulunmazken herhangi bir gözaltı da olmadı.

Dün saat 22.30 sıralarında, Doğanlar Semti'nde ellerinde taş, sopa ve molotof kokteyllerinin bulunduğu yaklaşık 200 kişilik bir grup, DTP'nin kapatılması nedeniyle toplandı. Sloganlar eşliğinde yürüyen grup, 1517 Sokak üzerinde bulunan bir kahvehaneyle bir ganyan bayiine, 1491 Sokak üzerinde bulunan bir emlakçıyla, 66 numara önünde park halinde bulunan 35 HKH 64 plakalı bir otomobile taş ve molotof kokteyliyle saldırdı.

Molotof kokteylerinin işyerlerinin duvarlarına isabet etmesi nedeniyle ölen ya da yaralanan olmadı. Çevredeki işyerlerine taş ve sopalarla saldıran gruba, mahalleliler de ellerine aldıkları sopa ve taşlarla saldırdı. Göstericiler ara sokaklara kaçarken, panzerlerin de gönderildiği bölgeye çok sayıda çevik kuvvet ekibi sevk edildi. Polis ekipleri mahalle sakinlerini sakinleştirip panzerlerin sevk edildiği bölgede güvenlik önlemleri aldı.

Protestoculara silahlı tepki
Beyoğlu"nda eylem yapan ve Türk bayrağı asılı bir işyerine saldıran gruba semtte oturanlar ellerinde balta, sopa, döner bıçakları ve silahlarla müdahale etti Beyoğlu"nda DTP"nin kapatılmasını gerekçe göstererek ev ve işyerlerini taşlayan gruba semtte oturanlar ve esnaf tepki gösterdi. “Hepimiz Mehmediz PKK"ya yeteriz” sloganları atarak göstericileri kovalayan gruptan bazı kişilerin ellerinde silah olması dikkat çekti.

Kapatılan DTP"nin eski İstanbul İl Başkanı Mustafa Avcı, Beyoğlu Kalyoncu Kulluk Caddesi"ndeki il binası önünde dün bir basın toplantısı düzenledi. Mahkemenin kapatma kararının demokrasiyi sindirmek amacını taşıdığını öne süren Avcı, Kürt halkı olarak demokrasiye olan inançlarının kaybolmadığını söyledi.

Ak Parti iktidarının "açılım"la çıkmaz yola saptığını savunan Avcı, “AKP istediğini alamayınca, partiyi kapatma yoluna gitti. Karar siyasidir” dedi.

Maskelilerin eylemi
CHP ve MHP gibi partilerin barış diyenleri hedef gösterdiklerini ileri süren Avcı, bu partilerin Kürt halkını potansiyel suçlu ilan ettiklerini, sokakları kan gölüne çevirmeye ve bundan nemalanmaya çalıştıklarını savundu. Açıklamanın ardından il binası önünde toplanan yaklaşık 200 kişilik bir grup slogan atarak yürüyüşe geçti. Cadde üzerindeki çöp konteynerlerini devirerek barikat kuran yüzleri maskeli kalabalık, çevredeki ev, iş yeri ve araçların camlarına taş ve molotofkokteylleri atarak zarar verdi. Dilbaz Sokak üzerindeki penceresinde Türk bayrağı olan bir kahvenin bütün camlarını kıran gruba semt sakinleri müdahale etti.

Ellerinde balta, beyzbol sopası ve döner bıçakları bulunan semt sakinleri, "Ya Allah bismillah, Allahuekber" diye bağırarak grubu kovalamaya başladı.

8 otomobil tahrip edildi
“Hepimiz Mehmediz, PKK"ya yeteriz” sloganları atan grupla göstericilerin çatışmasına araya giren emniyet güçleri engel olurken, gruptan bazı kişilerin ellerinde silah bulunması dikkat çekti. Sokakta Türk bayrağı açılıdı. 8 otomobil zarar gördü. Bu arada göstericilerden birinin tabanca ateşiyle yaralandığı öne sürüldü. Polis yetkilileri silahların kurusıkı olabileceğini belirtti.

Bıçaklar sopalar baltalarla sokağa...

Beyoğlu"nda DTP"lilerin eylemi bazı vatandaşların şiddetli tepkisine yol açtı. Dolapdere Çukur Mahallesi"nde de ara sokaklarda kurdukları barikatları ateşe veren göstericilere emniyet güçleri müdahale etti. Bir MOBESE kamerasını kıran göstericilerin taşla saldırısı üzerine polis gözyaşartıcı bomba kullandı.

MERSİN'DE DÖNER BIÇIKLARLA GÖSTERİCİ KOVALADILAR

Mersin'de DTP'nin kapatılmasını bahane ederek izinsiz gösteri düzenleyenler, polise taş ve molotof kokteyli ile saldırdı. Çok sayıda işyeri ve otomobile zarar veren grup bir kahveye molotof kokteyli attı. Ellerine aldıkları sopa ve döner bıçaklarıyla gruba saldıran mahallelileri, polis ekipleri güçlükle yatıştırdı.Akşam saatlerinde Güneşli Mahallesi"nde toplanan yaklaşık 100 kişilik grup, DTP"nin kapatılmasını bahane ederek izinsiz gösteri düzenledi. Polisin dağılın uyarısını dikkate almayan grup, güvenlik güçlerine molotof kokteylleri ve taşla saldırdı. Polis ekipleri göstericilere gaz bombasıyla karşılık verdi. Dağılarak ara sokaklara geçen grup, çoğunluğunu Adıyamanlı ve Malatyalıların oluşturduğu Hal Mahallesine geçti. Burada iş yerlerine ve otomobillere zarar veren grup içinde çok sayıda müşterinin olduğu bir kahveye 2 adet molotof kokteyli attı. Molotof kokteyllerinin patlamaması nedeniyle herhangi bir yaralanan olmazken, mahalle halkı ellerine aldıkları sopa ve döner bıçaklarıyla göstericilere saldırdı.Göstericiler ara sokaklara kaçarken, bölgeye çok sayıda çevik kuvvet ekibi sevk edildi. Ellerinde döner bıçaklarıyla ve sopalarla bekleyen mahalle sakinlerini polis ekipleri güçlükle ikna etti. Polis ekiplerinin sakin durmalarını istedikleri mahalle sakinleri terörü lanetleyerek, "“anımızı zor kurtardık. Biz de Kürdüz, bunların Allah belalarını versin. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan açılım yapıyor, dağdaki terörü şehre indirdiler” diyerek tepki gösterdiler.Polis ekipleri mahallede güvenlik önlemi alırken bölgede gerginliğin devam ettiği bildirildi./milliyet