Hızla artan sosyal paylaşım sitelerinin kullanımıyla birlikte işverenlerin, adayların profil fotoğraflarını ve özel bilgilerini de değerlendirmeye aldığını belirten Yaşar Üniversitesi (YÜ) İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ferah Onat, önyargı oluşturmamak için hesaplarda çok fazla ayrıntı olmaması gerektiğini söyledi.

Doç. Dr. Onat, iş müracaatı yapacak yeni mezunlara önemli ipuçları verdi. Mülakattaki duruşlarından giyimlerine, aksesuarlarına ve internetteki özel bilgilerine kadar bütün ayrıntılara dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Onat, “İş için bir kuruma başvurulduğunda, işvereniniz sizi merak edebilir. Bu yüzden arama motorlarında arayabilir. Öncelikle e-posta adreslerinin isim ve soyisimden oluşmasına dikkat etmeli, takma adlardan uzak durulmalıdır. Kimlerle arkadaşlık kurduğunuz, takip ettiğiniz kişiler, üye olduğunuz gruplar da sizin nasıl biri olduğunuz konusunda ışık tutabilir. Fazla fanatik ve karşıt tavır sergilemek, özellikle iş arama sürecinde olan adayların imajını olumsuz etkileyebilir. Paylaştığınız linklerin, yaptığınız yorumların yerinde ve hedeflediğiniz iş pozisyonunun bulunduğu sektörlerle ilgili olması, sizin o işe ne kadar uygun olduğunuz hakkında işverene az da olsa bilgi verir.” dedi.

Plajda çekilmiş fotoğraflardan da uzak durmak gerektiğini vurgulayan Onat, “Yazın plajda çekilmiş bikinili bir fotoğraf ya da gece kulübünde kızlarla eğlenirken çekilmiş bir hatıra, hattâ siyasi görüşü belli eden bir yazı, tüm geleceğinizi etkileyebilir.” şeklinde konuştu.