Gül'le görüşen Musevi Cemaati Başkanı, kendilerine yönelik hakaretin cezasında Avrupa'daki yasaların örnek alınmasını istedi..

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, son dönemde İsrail ile gerilen ilişkiler ve Türkiye'de İsrail ve Yahudi aleyhtarlığının yükseldiği yönündeki eleştiriler üzerine, Türk Musevi Cemaati Başkanı Silvyo Ovadya'yı Çankaya Köşkü'ne davet ederek sorunları hakkında bilgi aldı, beklentilerini not etti. Cumhurbaşkanı Gül, Ovadya'yı dinlerken şu konuda güvence verdi: "Sizler bizim eşit vatandaşlarımızsınız. Her tür ayrımcılığın karşısındayız. Ateşkesin imzalanmasından sonra ortalığın yatışacağını ümit ediyoruz. Bazı aşırılıklar olabilir ancak bunlara karşı bizler ve hükümetimiz zaten duyarlı" dedi. Ovadya ise son gelişmelerin ardından Musevi cemaatin tedirgin olduğunu belirtirken şu taleplerde bulundu:

* 300-400 kişi toplanarak Yahudi aleyhtarı toplantı, miting yapılıyor. Bir kısım medya Yahudilere küfrediyor ancak cezalandırılmıyor. Bu gibi davranışların gereğinin yapılması lazım.

* Kanunların uygulanmasında bir sıkıntı varsa veya cezalar yeterli değilse Almanya, Avusturya, Fransa ve ABD'dekine benzer yasal değişiklik yapılsın. Her türlü ırkçılığa karşı yeni düzenlemeler getirilsin.

* Irkçılık veya düşmanlık yapanlara karşı başvurular üzerine dava açılıyor ancak bu davalar bir süre sonra düşüyor. Bu davaları savcılığın re'sen açması lazım.

* Suç cezalandırılmayınca bir süre sonra o kişi veya kişiler aynı suçu tekrar işleyebiliyor.

SABAH