Güney Afrika'nın Ventersdorp kentinde etnik gerilimin artmasının nedeni olan davayla ilgili bugün görülen duruşma sırasında, dışarıda bulunan yaklaşık 100 siyahi protestocu beyaz karşıtı şarkılar söyleyerek, Eugene Terreblanche'ın 30 yaşındaki katili Chris Mahlangu'ya destekte bulundular.

Mahlangu savunmasında, Terreblanche'ı öldürdüğünü kabul etti ancak bunun tamamen nefsi müdafaa olduğunu belirtirken, mahkeme heyeti olayın ücret anlaşmazlığından kaynaklandığı kanaatine vardı.

Duruşma sırasında mahkeme binası yakınında siyahi göstericilerin yanı sıra, yaklaşık 20 beyaz gösterici de ellerinde boynunda ip bulunan siyah bir bez bebeği sallayarak, ''Mahlangu'yu asın'' sloganı attı.

Beyazların üstünlüğünü savunanların önde gelen isimlerinden olan 69 yaşındaki Terreblanche'ı demir bir çubukla ölümüne dövmekten suçlu bulunup ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Mahlangu, savunmasında, ''bazılarının canavar diye adlandırdığı birini ortadan kaldırdığı için'' pişmanlık duymadığını söyledi.
Mahkeme, savunmanın Mahlangu'ya Terreblanche tarafından tecavüz edildiği iddiasını kabul etmedi. Güney Afrika'da Nisan 2010 tarihinde meydana gelen olay sırasında reşit olmayan ikinci sanık Patrick Ndlovu da duruşmada iki yıl hapis cezasına çarptırıldığı için yattığı süre göz önünde bulundurularak serbest bırakıldı.

Güney Afrika'da beyazların yönetimini savunan Afrikalı Direniş Hareketi'nin kurucuları arasında bulunan Terreblanche, 1997 yılında siyahi bir güvenlik görevlisini öldürmeye teşebbüs ve petrol istasyonunda çalışan siyahi bir Afrikalıya saldırdığı gerekçesiyle 6 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.